Dostupni linkovi

Poklonu se u porijeklo ne gleda


Komentarišući opravdanje državne tužiteljice Vesne Medenice da časovnik filigranske izrade koji je dobila kao poklon od ruskog državnog tužioca nije prijavila nadležnoj Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa, jer se radi o prijateljskom daru koji nema neku posebnu vrijednost, Daliborka Uljarević, koordinatorka Centra za građansko obrazovanje, koja je Komisiji i ukazala na slučaj neprijavljivanja poklona od strane državnog funkcionera, za naš radio kaže da je očigledno da Medenica ne razumije suštinu zakona:

„Mi pretpostavljamo da vrhovna državna tužiteljka poznanstvo sa ruskim tužiocem nije stekla zahvaljujući skijanju, već obavljanju visokih dužnosti u crnogorskom pravosudnom sistemu i insistira na tome da naši funkcioneri moraju da razumiju da ta pozicija koju oni obavljaju nosi i određeni set odgovornosti, a ne samo privilegije koje oni svi vrlo jasno ostvaruju.“

Podsjetimo. Po Zakonu o konfliktu interesa svi državni fukcioneri dužni su da Komisiji prijave poklone vrijednije od 50 eura koji od tog momenta postaju državna imovina. Objašnjavajući okolnosti u kojima je dobila poklon od ruskog kolege, za koji je javnost doznala slučajno sa fotografija kojima je proslikan intervju koji je dala magazinu „Intex“, državna tužiteljica je za današnje podgoričke „Vijesti“ kazala da nije osjetila obavezu da taj dar prijavi. „Taj sat sam dobila kao Vesna Medenica, a ne kao vrhovni tužilac. Ruski tužilac mi je tada rekao „U meni uvijek imate iskrenog prijatelja i ovo je uspomena od mene. Sat nema marku, nije zlatan ni srebrn. To je običan zanatlijski filigran i suvenir“, objasnila je Medenica.

Daliborka Uljarević pojašnjava da nije na Vesni Medenici da utvrđuje vrijednost poklonjenog sata, već da je to nadležnost Komisije za utvrđivanje konflikta interesa koja se sada može naći u nezgodnoj situaciji jer će, ukoliko ocijeni da je Medenica otuđila državnu imovinu, od nje kao državne tužiteljice morati da traži da preispita sopstvenu odgovornost:

„Komisija po zakonu, ukoliko procijeni da postoje obilježja krivičnog djela, mora da se obrati državnom tužilaštvu. Sad mi imamo jednu paradoksalnu situaciju u kojoj imate šeficu tog ogranka, odnosno vrhovnu državnu tužiteljku koja sama nije ispoštovala zakon. Ona mora da ga prijavi Komisiji i nije na njoj da ona utvrđuje da li poklon vrijedan li ne, jer zakon kaže da ustvari Komisija utvrđuje vrijednost poklona prema tržišnoj vrijednosti na dan prijema poklona.“

Komentar u vezi ovog konkretnog slučaja zatražili smo i od Slobodana Lekovića, predsjednika Komisije za utvrđivanje konflikta interesa:

RSE: Kako komentarišete činjenicu da je Vesna Medenica sama procijenjivala vrijednost tog poklona, odnosno časovnika koji joj je uručio državni tužilac kada je to, prema zakonu, nadležnost Komisije?

LEKOVIĆ: Po pravilu nijedan poklon ne bi trebalo da se primi, bar je tako u zemljama Zapadne Evrope, a da prethodno se ne dobije račun za to. Jer često javni funkcioneri razvijenih zemalja odbijaju poklon bez računa, jer znaju da će sa druge strane da imaju ne samo kontrolu državne institucije koja se bavi tim, nego to je u svijesti samog javnog funkcionera.

RSE: Ako se utvrdi da je Vesna Medenica bila dužna da prijavi taj poklon Vi ćete tu informaciju morati da proslijedite državnom tužiocu Vesni Medenici, tražeći od nje da preispita sopstvenu odgovornost. Da li bi to bio očigledan konflikt interesa?

LEKOVIĆ: Prvo da vidimo, da utvrdimo mi vrijednost. Drugo, da čujemo šta ona kaže. Da čujemo drugu stranu. Nemojmo unaprijed sve da osuđujemo. Vidjećemo postupno. Sve je javno i transparentno i sve će biti na sajtu Komisije tako da ništa se ne može propustiti.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG