Dostupni linkovi

Osiguranje od promjene stranačkog dresa


U pokušaju da spriječimo promjenu stranačkog dresa nakon izbora, kaže funkcioner Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić, uveli smo određene osiguravajuće mjere:

“SNSD je, koristeći iskustva nekih drugih političkih stranaka u Evropi, prije izbora na Izvršnom odboru Glavnog odbora stranke donio odluku da svi kandidati koji će se naći na listama za opšte izbore potpišu ugovor sa strankom prema kojem su dužni da u slučaju istupanja iz stranke i prelaska među nezavisne poslanike ili odlaska u neki drugi poslanički klub stranci platiti 100.000 na ime troškova, organizacije i svega što je stranka uložila u izbornu kampanju i promociju kandidata.”

Ukoliko mandat ne bude vraćen ili se ne plati odšteta stranci, čitava stvar će završiti na sudu, pojašnjava Vasić. Sličan ugovor su sa svojim članstvom napravila je i Socijaldemokratska partija BiH. Ukoliko ne vrati mandat neko ko izađe iz SDP-a BiH, moraće da plati ovoj stranci 30.000 konvertibilih maraka. Potpredsjednik SDP-a BiH Slobodan Popović:

«Sve i jedan kandidat SDP-a da bi mogao da bude kandidat na listi morao je da potpiše taj ugovor. To je bilo nešto što smo se dogovorili unutar stranke na legalnim i legitimnim organima stranke koji se zovu Predsjedništvo, Glavni odbor - i ništa tu nema sporno.»

Član Izborne komisije BiH Vehid Šehić kaže da se ovakvim ugovorima ne krši Izborni zakon BiH:

«To je odnos članova i političke stranke i to je predmet suda. To su obligacioni odnosi. A svaki ugovor mora biti izraz volje obiju stranaka, to je ono što stoji u obligacionom odnosu. Međutim, tu je prvo pitanje uopšte punovažnosti takvih ugovora, jer takvi ugovori bi u principu trebali da budu ovjereni kod nadležnog organa, suda.»

Možda je ovo jedini način da se zaštite mandati pojedine stranke, ali se onda postavlja pitanje šta je sa demokratijom, kaže politički analitičar Srđan Puhalo:

«Kao demokratija, ti si predstavnik nekih interesa naroda, bla, bla, bla, i onda na kraju shvatiš da ti nisi predstavnik interesa naroda, nego si dio jedne firme gdje potpisuješ ugovore.»

U većini drugih stranaka kažu da ovakvu praksu nisu uveli. Kako bi se izbjegli stranački prebjezi i politička korupcija, najbolje rješenje bi bilo izmjena Izbornog zakona, smatra potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović:

“Mi stojimo na stanovištu da bi određene izmjene zakona koji razmatra to pitanje u pogledu mandata - da li pripada zastupniku ili političkoj stranci - trebalo otvoriti i vidjeti šta se u tom pravcu može uraditi.”

I Rajko Vasić iz SNSD-a mišljenja je da bi se Izborni zakon trebao korigovati:

“Na ovaj način kada su pojedinci vlasnici mandata uvlače se korupcija i goli kriminal u politiku, što nije nikako dobro.”

O tome treba razmišljati, ali tu ima dosta problema, posebno zbog otvorenih lista, odgovaraju u Izbornoj komisiji BiH.
XS
SM
MD
LG