Dostupni linkovi

Odbačen zahtjev za pritvaranje Ademija i Norca


Hrvatski generali Rahim Ademi i Mirko Norac optuženi su za teške ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu 1993. godine i to je prvi slučaj koji je Haški tribunal, prije godinu dana, prepustio hrvatskom pravosuđu. Procedura je započela prije desetak dana kad je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo optužnicu i za obojicu generala zatražilo pritvor. No, Županijski sud u Zagrebu odbio je danas zahtjev za pritvaranjem, ali je obojici okrivljenika do suđenja odredio mjere opreza. Predsjednik izvan-raspravnog sudskog vijeća, Miroslav Šovanj:

„Okrivljenom Rahimu Ademiju zabranjuje se napuštanje boravišta u Splitu, osim kada je potrebno radi sudjelovanja u ovom kaznenom postupku. Nalaže se obveza javljanja svakog prvog utorka u mjesecu službenoj osobi u policijskoj postaji svog boravišta u Splitu. Zabranjuje se uspostavljanje ili održavanja bilo kakve veze sa bilo kojim svjedokom u ovom postupku radi sprječavanja bilo kakvog izravnog ili neizravnog utjecaja na svjedoka.“

Zabrana uspostavljanja ili održavanja bilo kakve veze sa svjedocima u novom postupku izrečena je i optuženom generalu Mirku Norcu, koji, u zatvoru u Glini, već služi jednu kaznu za ratne zločine, počinjene 1991. godine nad Srbima u Gospiću.

Hrvatsko Državno odvjetništvo nije zadovoljno takvom odlukom i najvjerojatnije će od Vrhovnog suda Republike Hrvatske zatražiti njezino preispitivanje.
XS
SM
MD
LG