Dostupni linkovi

Medenica demantovala da je bila na dubrovačkom ratištu


Crnogorski Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica rekla je danas da nikada nije bila na dubrovačkom ratištu, niti se dobrovoljno prijavljivala bilo kojoj ratnoj jedinici. "Povodom sramne izjave J.B. date splitskom Feral tribjunu, sa gnušanjem odbacujem njenu sadržinu i ističem da laži nijesu dugog vijeka, pa ni ova", kaže se današnjem saopštenju Medenice.

Medenica je kazala da je radila svoj posao Osnovnog državnog tužioca u Kolašinu i kao jedini nosilac državno-tužilačke funkcije, svakodnevno podizala optužnice protiv određenih lica i sudu podnosila zahtjeve za sprovođenje istrage. Za to, navela je ona, postoje pisani dokazi u arhivi Osnovnog držvnog tužioca u Kolašinu za cijelu 1991. godinu i nadalje.

"Zbog pokušaja diskreditacije moje ličnosti i mog časnog i poštenog odnosa prema profesiji J.B. će se naći pred redovnim sudovima Crne Gore, gdje će imati priliku da dokaže neistine koje su sastavni dio njegovog djelovanja i življenja", rekla je Medenica.

Svi ratni zločinci, navela je, biće izvedeni pred sud pravde, te dodala "da li će ih izvesti Medenica ili neko drugi, nije bitno, ali je bitno, da se na putu utvrđivanja pune istine za ratna dešavanja iz 1991. godine, ne može i neće naći J.B."

* * * * *

Komentarišući optužbe crnogorskog književnika Jevrema Brkovića, koji je u nedavnom intervjuu hrvatskom „Feral Tribjunu“ ustvrdio da je državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica, početkom devedesetih, kao dobrovoljac skupa sa ocem i bratom provela određeno vrijeme na dubrovačko-hercegovačkom ratištu što, tvrdi Brković, dovodi u pitanje njenu kompetenciju da koordinira slučajeve ratnog zločina iz tog vremena, istraživač za kršenje ljudskih prava Aleksandar Zeković za naš program kaže:

„Ovo zaista stavlja jednu ozbiljnu sumnju na njene lične kapacitete da može biti sposobna da do kraja kvalitetno i uspješno dovede proces suočavanja sa prošlošću, odnosno preciznije da do kraja na jedan kvalitetan način i u zoni povjerenja dovede eventualne postupke optužnica i suđenja za ratne zločine počinjene u crnogorskom ratnom pohodu prema Dubrovniku. Naravno, sve to u ovom trenutku treba uzeti sa razervom, ali u svakom slučaju je dužna da javnosti objasni sve to i da naravno u skladu sa tim da li su navodi istiniti ili ne povuče i odgovarajuće korake u budućnosti“.

Predsjednik crnogorskog Helsinškog komiteta Slobodan Franović smatra da su optužbe na račun Vesne Medenice samo još jedan argument u prilog tezi da je Crnoj Gori neophodan sveobuhvatan program suočavanja sa prošlošću:

„... i utvrđivanje naše odgovornosti i krivice i to kako one kriminalne isto tako političke, moralne, metafizičke i isto tako i individualne i one koje ima kolektivni aspekt. Dok to ne budemo imali pojavljivaće se pojedini slučajevi i koristiti se u dnevnopolitičke potrebe, što mislim da je pogrešno i suprotno je ovim temeljnim principima za koje se ja zalažem. Kada je u pitanju dovođenje u vezu sa mogućim, ja ne znam koliko su tačne te činjenice, osoba koje su na visokim državnim funkcijama svakako neophodno je objašnjenje. Možda postoji osnov da se pokrenu i procedure preispitivanja ispravnosti imenovanje tih osoba“.

Predsjednik Udruženja boraca ratova iz devedesetih godina Radan Nikolić kaže da državnog tužioca Vesnu Medenicu poznaje odavno, još iz vremena kada se aktivno bavila skijanjem i da je ubijeđen da su optužbe na njen račun neutemeljene:

„Gospođu Medenicu znam kao sportistu i kao smučara, reprezentativca Crne Gore. A to da je ona bila na ratištu to je potpuna dezinformacija, mislim da je do kraja zlonamjerna i ne znam čemu to treba da posluži. To da li je bio njen otac i brat na ratištu to takođe mi nije poznato, ali to je vjerovatnoća velika, jer praktično iz Crne Gore skoro da nema familije iz koje neko nije bio na dubrovačko hercegovačkom ratištu. Mi smo u Udruženju apsolutno protiv toga da se diskvalifikuju pojedini državni organi Crne Gore na taj način i da im se ne da da rade svoj posao“.

Ovo nije prvi put da Jevrem Brković iznosi optužbe na račun crnogorskog državnog tužioca. Iste tvrdnje Brković je izrekao i uoči Nove godine kao gost na bosanskom javnom servisu, u popularnom političkom magazinu „Javna tajna“ koji vodi glavni urednik javnog servisa Amir Zukić. Zukić u razgovoru za naš radio kaže da ni petnaestak dana nakon te emisije nije bilo reakcija niti demantija Brkovićevih navoda i da se jedino Televizije Crne Gore interesovala za taj materijal:

„ Nije bilo nikakvih reakcija, iako je prilog tražila Televizija Crne Gore, ja nisam siguran da je prilog objavljen na crnogorskoj televiziji i u tom prilogu Jevrem Brković kaže da je gospođa Medenica bila vrlo aktivni učesnik rata. Televizija Crne Gore je, nakon što smo mi emitirali taj prilog, tražila da joj ga ustupimo i oni su dobili taj prilog. Da li su ga objavili ne znam, ali nikakvih reakcija nije bilo u smislu da je gospođa Medenica tražila da mi objavimo neki njen demanti.“
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG