Dostupni linkovi

Pogubljen Saddam Hussein


Zamjenik iračkog ministra vanjskih poslova Labeed Abawi rekao je za BBC: "Da, pogubljen je. Službeno je objavljeno da je pogubljen." Vijest o pogubljenju vješanjem bivšeg iračkog diktatora objavila je i iračka televizijska postaja Iraquiya. "Kriminalac Sadam je obješen", objavila je Iraquiya. Ta televizijska postaja emitira patriotsku muziku i pokazuje snimke nacionalnih spomenika. Irawquiya je također objavila da je istovremeno izvršena i smrtna kazna nad Sadamovim polubratom Barzanom al-Tikritijem i bivšim predsjednikom Revolucionarnog suda Awadom al-Bandarom."Barzan al-Tikriti i Awad al-Bandar obješeni su nakon Sadama", objavila je Iraquiya. Bivši šef obavještajnih službi Barzan al-Tikriti bio je jedan od trojice Sadamovih polubrata i njegov savjetnik. Uhićen je 16. travnja 2003. godine u Bagdadu.

Sadam Husein, Barzan al-Tikriti i Awad al-Bandar osuđeni su 5. studenoga na smrt vješanjem zbog masakra počinjenim 1982. godine nad 148 šiita. Vijest o pogubljenju bivšeg iračkog predsjednika potvrdio je i visoki dužnosnik američke vojske, izvijestila je američka TV mreža CNN. CNN također izvješćuje kako je iračka državna televizija objavila da je Sadam Husein pogubljen, te da irački šiiti slave na ulicama Bagdada.

* * * * *

Saddam Hussein vladao je Irakom od 1979 do 2003 kada je svrgnut američkom invazijom. Potječe iz siromašne seoske obitelji iz Tikrita. Kao desetogodišnjak bježi iz doma zbog očuha koji ga je zlostavljao. Skrasio je u Bagdadu gdje je kao dvadesetogodišnjak učinio prve političke korake i to 1957. u vrijeme revolucije koju je svesrdno podržavao pro arapski populist, egipatski predsjednik Gamal Abdel Naseer kojemu se Hussein istinski divio. Godine 1959. sudjeluje u zbacivanju premijera Qasima koji je godinu dana ranije sa vlasti srušio Kralja Fejsala II .

Nakon puča, bježi u Kairo sa namjerom da studira pravo. Po povratku čeka ga tri godine zatvora. Nakon zatvora, slijedi uspon na stranačkoj ljestvici Baath partije sve do predsjednika stranke 1979. No kontrolu nad zemljom stekao je i nešto ranije, promovirajući socijalne programe i jednakost žena. No, njegova dvadeset četverogodišnja vladavina bila je barbarska, od osmogodišnjeg rata sa Iranom, u kojem je stotine tisuće ljudi poginulo s obje strane, preko invazije Kuvajta koji je doveo do Zaljevskog rata.

U zemlji nije podnosio oponente. Prema disidentima je bio nemilosrdan. 1988. je dao ubiti oko 5 tisuća iračkih Kurda, a dvostruko više ih je bilo otrovana u napadu na grad Halabju. Tri godine kasnije slomio je ustanak Kurda na sjeveru zemlje i shiitsku pobunu u južnom i središnjem dijelu Iraka. Ubijene su tisuće ljudi.

Sam Hussein nikada nije pokazao kajanje zbog žrtava. Svjedoči to i Mufavak al Rubai, aktualni irački savjetnik za nacionalnu sigurnost koji je Saddama posjetio u zatvoru u prosincu 2003:

"Nakon satsanka bio sam ljut, strašno ljut, jer on apsolutna nema grižnju savjesti i ne pokazuje kajanje zbog zločina koji je počinio protiv iračkog naroda. On je čisto zlo."

Hussein je počinio ne samo zločine protiv čovječnosti, nego i prirode. Kada je zapalio kuvajtska naftna polja došlo je do katastrofe nesagledivih razmjera. Isušio je jednu od najpoznatijih iračkih močvara za koje se vjeruje da je bila lokacija biblijskih Rajskih vrtova.

Politika koju je vodio dovela je do UN-ovih sankcija koje su bacile iračku ekonomiju na koljena. Nije se obazirao ni na izvještaje Zapada da izradjuje oružje za masovno uništavanje, niti na sumnje da je povezan sa teroristima. Naprosto nije dopuštao nikakvu istragu. Iako se kasnije pokazalo da sumnje o postojanju oružja za masovno uništavanje nisu bile opravdane, invazija koalicijskih snaga je započela 19. ožujka 2003. Iračka vojska je slomljena, a Saddam je pobjegao iz Bagdada. Uhapšen je pola godine kasnije, skrivao se u jednom podzemnom bunkeru. Sudjenje mu je započelo u listopadu 2005. a smrtna presuda donesena 5. studenog, te potvrdjena 26. prosinca 2006.
XS
SM
MD
LG