Dostupni linkovi

U BiH za godinu prodato 55 poršea


Većina uvoznika i distributra ističu kako su u 2006. godini ostvarili rekorde u prodaji, što i ne čudi je je ove godine prodato 55 automobila marke Porshe, te 100 automobila marke mercedes benz, koji koštaju između 100.000 i 200.000 KM. Semir Drndo, predstavnik poduzeća Auto-line, zastupnika mercedes benz-a u BiH:

«Što se tiče ove godine, mi imamo rekordnu godinu za ovih šest godina koliko je firma otvorena, znači Generalni zastupnik za mercedes benz u BiH. Mi planiramo da će ove godine biti prodato između 155 i 160 vozila. To je otprilike pet do šest odsto više nego što smo planirali početkom ove godine.»

Ukupna prodaja novih automobs biti prodano blizu 10.000 novih putničkih automobila. Na pitanje ko kupuje skupe automobile u BiH, obični građani odgovaraju:

«Ko ih vozi. Vidiš ko ih vozi po čitavu noć, dan – djeca, direktori, privatizacija,donacije što su došle. Što su se prikrivale, sad se vade.»

«Ne želim paušalno da donosim zaključke, ali mi se čini da te poršee vozaju ljudi koji pojma nemaju o život, a znaju samo kako kriminalom zgrnuti veliku lovu preko dječije prostitucije, droge ili slično.»

«Osamdeset posto ih sigurno ne može dokazati validno porijeklo tog novca koji troše.»

«Vodeći kriminalci u Sarajevu i u drugim gradovima uglavnom drže monopol nad tim autima trenutno.»

«Te pare nisu sigurno pošteno i čestito zarađene.»
-da imamo puno, puno bogatih, ali i da imamo puno, puno siromašnih.»

Iz autosalona također naglašavaju kako su pomenuti luksuzni automobili uglavnom kupljeni gotovinom, te kreditom i lizingom.
XS
SM
MD
LG