Dostupni linkovi

Produbljuje se kriza u formiranju vlasti


I dok je predsjednik HDZ-a 1990, Božo Ljubić, insistirao na tome da je neophodan dogovor stranaka sa hrvatskim predznakom, potpredsjednica HDZ-a BiH, Borjana Krišto, je izjavila kako se moraju poštovati izborni rezultati, te da će najviši organi stranke odlučiti sa kim će koalirati.

I dok se stranke za hrvatskim predznakom ne mogu dogovoriti koja će od njih biti dio buduće koalicije na državnom nivou, predsjednici SDA i Stranke za BiH, Sulejman Tihić i Haris Silajdžić, postigli su jučer dogovor o koaliciji. Međutim, u dogovoru nije postignuta saglasnost oko pitanja koji će HDZ biti budući partner u vlasti. Poznato je, naime, opredjeljenje SDA da koalira sa HDZ-om BiH, dok je Stranka za BiH više privržena ideji koaliranja sa HDZ-om 1990. Predsjednik SDA, Sulejman Tihić, kaže:

„Poželjna opcija je da se uspostave odnosi sa oba HDZ-a, ali ako to nije moguće, onda bi to bio HDZ BiH, koji ima jači izborni legitimitet.”

Potpredsjednik Stranke za BiH, Beriz Belkić, navodi i podatak da je nakon potpisivanja sporazuma sa SDA ostavljeno predsjednicima ove dvije partije da kroz bilateralne razgovore pokušaju naći rješenje oko učešća u vlasti jednog ili oba HDZ-a. Na pitanje šta će se desiti ukoliko se takav dogovor ne postigne, Belkić odgovara:

„Težeći ka učešću obje ove stranke, ali u slučaju da se to ne realizira, da se opredijeli za onu koja pokazuje veću spremnost za podrži ovakav program koji je potpisan između ove dvije stranke i koja je spremna da bude kooperativna.“

Za HDZ BiH nije ništa sporno kada je riječ o tome da se SDA i Stranka za BiH nisu dogovorile koji HDZ treba da učestvuje u budućoj parlamentarnoj većini. Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota to i pojašnjava:

„Prije dva dana u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru upriličen je susret predsjednika HDZ-a BiH, doktora Dragana Čovića, s predsjednikom SDA, gospodinom Sulejmanom Tihićem, i dopredsjednikom stranke, gospodinom Bakirom Izetbegovićem, gdje je jasno i nedvosmisleno rečeno da je HDZ BiH partner stranci SDA.“

Javnost je iznenađena i činjenicom kako se prvi put u koaliciji na državnom nivou pominje i Narodna stranka Radom za boljitak. Njen predsjednik, Jerko Ivanković Lijanović, u izjavi za naš radio navodi da će ta stranka učestvovati u vlasti samo ukoliko dobije ovlasti u rješavanju ekonomskih pitanja:

„U daljim razgovorima će ovisiti baš o tome da li možemo dobiti ovlasti i podršku za jednu takvu promjenu. Ako to dobijemo, mi ćemo preuzeti odgovornost to realizirati, jer mislimo da je to u interesu građana BiH. Ako do tog ne dođe, mi ćemo onda ostati u opoziciji.“

Osim izražavanja nade da će vlast na državnom nivou biti konstituisana u narednoj godini, niko od naših sagovornika se ne usuđuje prognozirati hoće li Bosna i Hercegovina dobiti vladu već u januaru. Ukoliko se to ne desi, jedinstveni su u ocjeni, posljedice za državu biće nesagledive.
XS
SM
MD
LG