Dostupni linkovi

Najznačajniji događaji 2006.


10. Na popisu najvažnijih događaja koji su na međunarodnom planu obilježili 2006., na desetom je mjestu izvještaj dvostranačke Studijske skupine za Irak koja je stanje u toj zemlji opisala kao “teško i sve gore”, te ocijenila kako politika predsjednika Georgea W. Busha ne daje rezultate. Supredsjedatelj grupe, senator Lee Hamilton:

“Jedna od najvažnijih odgovornosti javnih dužnosnika u ovom trenutku je govoriti istinu o Iraku. Nije nam preostalo mnogo vremena da ispravimo neke stvari u toj zemlji. Nemamo za to na raspolaganju mjesece, pa ni sedmice, već možda samo nekoliko dana. Moramo nešto učiniti i moramo djelovati brzo,” rekao je Hamilton.

Skupina za Irak je preporučila postupno povlačenje američkih snaga iz borbenih akcija i jačanje podrške iračkim oružanim snagama, kao i početak snažnijih diplomatskih napora za rješenje stanja u toj zemlji, te zatražila da u njih budu uključeni Iran i Sirija. Predsjednik Bush je obećao da će ozbiljno razmotriti ove preporuke.

* * *

9. Na deveto mjesto popisa najvažnijih događaja u svijetu u protekloj godini, urednici RSE uvrstili su prosvjede protiv karakatura Poslanika islama Muhammeda, objavljenih prvo u jednim lokalnim danskim novinama, a potom i širom svijeta.

Demonstracije održane u više desetaka zemalja u nekim su slučajevima postale nasilne i u njima je poginulo ukupno više od 30 osoba. Za mnoge muslimane, karakature su predstavljale svetogrđe i uvredu. Za mnoge na Zapadu njihovo objavljivanje značilo je potvrdu slobode izražavanja. Demonstracije su trajale nekoliko sedmica, ali se njihov odjek osjećao i znatno kasnije.

* * *

8. Na osmom mjestu je izricanje smrtne presude bivšem iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu. Pozdravio ju je dio Iračana i američki predsjednik Bush, a njezino povlačenje zatražili su Evropske unija i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

* * *

7. Na sedmom mjestu je ponovna pojava talibana u Afganistanu, pet godina nakon zbacivanja talibanskog režima u toj zemlji, te početak njihove masovne oružane pobune.

* * *

6. Kao šesti najvažniji događaj 2006, urednici informativnih programa u 23 servisa Radija Slobodna Evropa izabrali su izbijanje sektaškog nasilja u Iraku, koje već mnogi mediji i odlazeći glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, nazivaju građanskim ratom. Odnosi šitske i sunijske zajednice u Iraku podugo su bili obilježeni međusobnim suparništvom, ali napad prošloga februara na najvažniji šiitski hram u Iraku, Zlatnu džamiju u Samari, potakao je otvoreni sukob. Deseci žrtava u međusobnim bombaškim napadima na šitske i sunijske četvrti i džamije, otmice i masovna pogubljenja pripadnika jedne ili druge zajednice, u Iraku su danas gotovo svakodnevna slika.

* * *

5. Topovi nisu mirovali ni u 2006. Njihovo najdramatičnije oglašavanje trajalo je dobar dio ljeta na granici između Izraela i Libanona.

Rat Izraela i proiranske šitske skupine Hezbollah, koji je počeo upadom njezinih pripadnika na teritorij izraela i otmicom dvojice vojnika - na petom mjestu je popisa najvažnijih svjetskih događaja godine. Izraelska bombardiranja Libanona i Hezbollahova raketiranja teritorija Izraela trajala su do augusta kada je, uz posredovanje Ujedinenih naroda, postignut sporazum o prekidu vatre. Više od 1.300 ljudi, od kojih većina u Libanonu, je poginulo, oko 1,5 miliona ih je privremeno raseljeno, a pričinjena materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko milijardi dolara. Obje strane i dalje tvrde da su pobijedile u ovom ratu.

* * *

4. Četvrta najvažnija svjetska priča u 2006, došla je u oktobru iz Sjeverne Koreje.

“Neizmjerno sam ponosan na naše znanstvenike i istraživače koji su ovako uspješno izveli podzemni nuklearni pokus,” svečano je pred kamerama i mikrofonima svjetskih medija u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku objavio sjevernokorejski ambasador Pak Gil Yon. Sjevernokrejski je eksperiment izazvao gotovo nepodijeljenu međunarodnu osudu, a Svjetska je organizacija reagirala vrlo brzo i protv vlasti u Pjongjangu uvela finacijske sankcije i zabranu uvoza oruža i materijala koji se može koristiti za njegovu izradu. Multilateralni pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom arsenalu nastavljeni su 17. decembra, a njihov ishod, kao i svaki put do sad, nemoguće je predvidjeti.

* * *

3. Nekoliko hitaca u glavu i grudi u liftu moskovske zgrade u kojoj je stanovala, okončali su život ruske novinarke Ane Politkovskaje, 5. oktobra, na rođendan ruskog predsjednika Vladimira Putina, čija je politika bila čestom temom Aninih kritičkih tekstova. Njezino je ubojstvo, prema procjeni naših kolega, treći na popisu događaja koji su najjače odjeknuli u svijetu 2006. Vladimir Putin je osudio ubojstvo žene čiji su tekstovi o kršenjima ljudskih prava u Čečeniji slavljeni na Zapadu, a u vlastitoj je zemlji gotovo potpuno izopćili iz društva. Do danas jos nitko nije osumnjičen za njezinu likvidaciju, za koju stručnjaci kažu da je udžbenički izvedeno ubojstvo po narudžbi. Policije više zemalja još uvijek istražuju i nedavno zagonetno trovanje u Londonu Aninog prijatelja i također žestokog kritičara ruskog predsjednika, bivšeg prebjeglog špijuna KGB-a Aleksandra Litvinenka. Otrovan je smrtonosnom dozom radioaktivng izotopa polonija 210.

* * *

2. Kao drugi na popisu događaja godine, nalazi se, međunarodi spor koji se provlačio kroz čitavu 2006 – onaj između međunarodne zajednice i Irana o namjeri te zemlje da nastavi svoj nuklearni program i, posebno, proces obogaćivanja urana. Diplomatsko manevriranje traje mjesecima. Međunarodna zajednica vjeruje da Iran želi ovladati proizvodnjom atomske bombe. Teheran tvrdi da želi nuklearnu energiju koristiti u miroljubive svrhe, ali se odbija podvrći predviđenim međunarodnim obavezama. Zbog protivljenja Rusije koja je najveći iranski snabdijevač nuklearnom tehnologijom i Kine koja podržavi svaki regionalni izazov američkoj dominaciji, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda do sada još nije uspjelo usuglasiti tekst rezolucije o mogućim sankcijama protiv Irana.

* * *

1. Kao najvažniji događaj u svijetu 2006. urednici informativnog programa 23 servisa RSE izabrali su pobjedu američkih demokrata na djelimičnim parlamentarnim izborima održanim počekom novembra.

“Večeras slavimo veliku pobjedu američkog naroda. Danas su Amerikanci glasali za promjene i demokratima dali povjerenje da povedu našu zemlju u novome pravcu”, izjavila je objavljujući pobjedu svoje stranke zastupnica u Zastupničkom domu Kongresa Nancy Pelosy.

Nakon 12 godina, demokrati su od republikanaca preuzeli većinu mjesta u oba doma Kongresa. Većina promatraća vjeruje da su ovogodišnji izbori zapravo predstavljali nacionalni referendum o ratu u Iraku. Još uvijek nije jasno na koji bi se način pobjeda demokrata mogla odraziti na tok iračke kampanje jer Kongres ne sudjeluje izravno u kreiranju vanjske politike. No, demokrati će početkom januara preuzeti predsjedanje važnim parlamentarnim odborima za oružane snage, vanjsku politiku i obavještajnu djelatnost. Po mnogim promatračima, formiranje i preporuke ranije pomenute studijske skupine za Irak prvi je opipljiv rezultat promjene omjera snaga u Kongresu. Tome, dakako treba, dodati i odlaske s ranijih dužnosti ministra obrane Donalda Rumsefelda koji se smatra glavnim planerom okupacije Iraka i ambasadora SAD pri Ujedinjenim narodima Johna Boltona.
XS
SM
MD
LG