Dostupni linkovi

logo-print

TBILISI


Rusija je danas i zvaniccno predala Gruziji svoju vojnu bazu u Tbilisiju ssto je kljuccni korak ka potpunom povlaccenju ruskih snaga iz te susedne drzzave.
Poslednjih 340 ruskih vojnika napustilo je danas garnizon tako da u Tbilisiju prvi put posle visse od 200 godina visse nema ruskih vojnika.
Petnaest ruskih oficira che, medjutim, ostati u Gruziji dok ne budu zatvorene druge dve vojne baze u gradu Ahkalkalaki i u crnomorskoj luci Batumi gde che oni biti stacionirani.
Odnosi dve zemlje su poslednjih meseci dodatno zategnuti nakon ssto je Gruzija uhapsila pa oslobodila ccetvoricu ruskih oficira pod optuzzbom za spijunazzu. Rusija je kao kontrameru uvela transportnu blokadu.
Gruzija optuzzuje Moskvu da podrzzava separatisticcke regije Abkhaziju i Juzznu Osetiju, dok se Kremlj protivi gruzijskom priblizzavanju Zapadu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG