Dostupni linkovi

Glavni odbor izabrao, bez pristalica Dacija


Pored Kryeziua, koji je i predsednik Opštine u Prizrenu, za potpredsednike su izabrani Bolj Beriša, aktuelni predsednik Skupstine Kosova, koji je i u prethodnom mandatu bio podpredsednik, Nekibe Keljmendi, poznati kosovski advokat koja je ranije bio generalni sekretar partije, Ljutfi Haziri, aktuelni zamenik premijera Kosova i Fadilj Ferati, predsednik Opštine Istog. Za generalnog sekretara izabran je Ram Manaj, politički saventik predsednika Skupštine Kosova. Prema Statutu DSK, članovi predsednistva po automatizmi su i predsednica Ženskog foruma i predsednik Omladinskog foruma DSK.

Sednici GO stranke nisu prisustvali članovi DSK koji podržavaju bivšeg predsednika Skupštine Kosova Nedžata Dacija, koji je na izbornoj Skupštini DSK izgubio na izborima za predsednika.

Predsednik DSK, Fatmir Sejdiu je nakon izbora Predsedništva izjavio da će usko sarađivati sa Predsedništvom, ali i sa drugima i da lista novoizabranih članova Predsedništva nije isključiva ni za koga:

«Mislim da ću sa ovim ljudima ali i sa drugima bio veoma blizak, jer za mene nema liste isključivanja i da ćemo nastaviti sa velikom misijom koju imamo kao DSK.»

Predsednik Sejdiu je rekao da još uvek nije odlučio koju će od funkcija zadržati, pošto je prema Ustavnom okviru Kosova nemoguće istovremeno obavljati funkciju predsednika partije i predsednika Kosova. Ako se Sejdiu odluči za funkciju predsedniika Kosova onda će dužnost predsednika DSK obavljati prvi potpredsednik Eqerem Kryeziu.

Adem Saljihaj, bivši član Predsedništva DSK i drugi čovek u grupaciji okupljenoj oko Dacija kaže da oni neće priznati Predsednistvo DSK koje je danas izabrano, jer ga je izabrao Glavni odbor koji, prema njemu, nije izabran na legalan način:

«Mi ocenjujemo da ovaj Glavni odbor nije izabran na legitiman način na osnovu statuta. Saznali smo nezvanično da ni Predsedništvo nije izabrano na statutom predviđen način.»

Pre, ali posebno nakon izborne Skupštine DSK, došlo je do podele najvece partije kosovskih Albanaca na dva krila, jedan koji podržava predsednika Fatmira Sejdiu i drugi koji podržavaju Nexhata Dacija.
XS
SM
MD
LG