Dostupni linkovi

Nova američka strategija tek naredne godine


Mnogi političari, ali i obični Amerikanci koji su uvjereni u promašenost Bushove politike u Iraku, zaključke Studijske grupe su s odobravanjem prihvatili. Sam predsjednik još nije siguran što konkretno poduzeti, jer sve što uradi bit će radikalna promjene njegove politike. Uostalom, na to su još ranije upozoravali i brojni eksperti. Američki predsjednik, naime, već nekoliko dana intenzivno razgovara sa članovima svoje administracije, savjetnicima, bliskoistočnim saveznicima, no očito mu je teško formulirati suvisli strateški plan. Državna tajnica Condoleezza Rice ovako je pokušala objasniti razloge odgode:

"Ne treba se čuditi što predsjednik želi dodatno vrijeme kako bi osmislio novu iračku strategiju. Sigurna sam da će se to dogoditi u odgovarajućem vremenu, no predsjednik se želi konzultirati sa svima kako bi dobio što bolje savjete."

Ostali, uključujući i lidera većine u Senatu, demokrata Harrya Reida ističu da čekanje i odgađana stava o Iraku nije nikom u interesu. Zanimljivo je da ni jedan visoko pozicionirani dužnosnik u Washingtonu o mogućoj novoj strategiji ne želi govoriti javno, no vodeće televizijske kuće i novine su pune izvještaja o različitim prijedlozima koji stižu do predsjednika, kako iz Bijele kuće, tako i izvan nje. Prema njima, State Department na čelu s državnom tajnicom predlaže pregovore i stvaranje jedne vrste koalicije shita i sunita što bi trebalo voditi stabilizacija prilika u Iraku i što bi izoliralo militante s obje stane.

S druge strane, utjecajni potpredsjednik, Dick Cheney misli da je tako nešto neostvarivo i smatra da Washington mora pružiti podršku aktualnoj iračkoj vladi u kojoj su većina pripadnici shita. To istodobno stvara nezadovoljstvo kod važnog američkog saveznika u toj regiji Saudijske Arabije koja je većinom sunitska zemlja i koja o ponavlja da bi povlačenje američkih vojnika dovelo do građanskog rata.

Uz ove dvojbe, Bijeloj kući ostaje i pitanje kako najbolje iskoristiti snage koje su u Iraku. Jedna opcija je da se traži dodatno povećanje od 15.000 do 30.000 kako bi se povećala sigurnost u Bagdadu. Druga je sasvim suprotna – povući vojnike iz zona sektaških sukoba i prepustiti iračkim snagama da se nose sa tim.

No, kada se zapravo može očekivati Bushov stav? Prema riječima njegovog glasnogovornika Tonya Snowa to se neće dogoditi prije Nove godine.No, sa Kongresom koji će se konstituirati idući mjesec, a u kojem većinu imaju Demokrati, Bush zapravo i nema mnogo vremena za odugovlačenje odluke o novoj strategiji za Irak.
XS
SM
MD
LG