Dostupni linkovi

SANTJAGO


Hiljade gradjane Ccilea izasslo je na ulice nakon sinoccne smrti nekadassnjeg diktatora Augusta Pinocea. Jedni ga zzale jer je, kako isticcu, zemlju spasio od komunizma, dok drugi slave smrt diktatora. Domacce i medjunarodne organizacije za zasstitu ljudskih prava i pojedini svetski lideri izrazili su zzaljenje ssto Pinocce nije procesuiran zbog zloccina za koje je optuzzen.
Spanski sudija Baltasar Garzon, koji je nakon Pinocceovog hapssenja u Londonu 1998. godine trazzio njegovo izruccenje Sspaniji na zahtev izbeglih Ccileanaca.
"Svi smo zzeleli da Pinocceu bude sudjeno i zzrtve dobiju satisfakciju izricanjem pravedne presude. To se na zzalost nije desilo", rekao je Garzon.
Pinocce cce biti sahranjen utorak uz vojne, ali ne i drzavne pocasti namenjene bivsem sefu drzave, saopstila je cileanska vlada.
Pinoce koji je polarizovao Cile tokom svoje 17-godisnje vojne vladavine i protiv kojeg su podignute optuznice za krsenje ljudskih prava i finansijske malverzacije, umro je juce u 91. godini, sedam dana nakon srcanog udara.
Smatra se da je u Cileu, tokom Pinoceove vladavine od 1973. do 1990, u politickim nemirima ubijeno oko tri hiljade ljudi, dok je oko 28 hiljada bilo podvrgavano raznim oblicima mucenja, a mnogi Cileanci su izbegli iz zemlje.
XS
SM
MD
LG