Dostupni linkovi

Da li je Hag pokleknuo pred Šešeljem?


Mada nisu uvaženi sve Šešeljevi zahtevi, uključujući i onaj o promeni sudija, funkcioner Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić smatra da je Šešelj izvojevao pobedu:

“Krajnji cilj Vojislava Šešelja još nije ostvaren, kada je u pitanju proces koji se vodi pred Haškim tribunalom, ali je na početku sasvim dovoljna ova blistava pobeda Vojislava Šešelja, odnosno trijumf volje jednog čoveka koji je napravio prekretnicu u funkcionisanju tog suda. Haški tribunal je bio prinuđen da sam negira odluke koje je prethodno doneo.”

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac u načinu na koji je Šešelj okončao štrajk glađu ne vidi bilo kakav razlog za trijumf:

“Srpska radikalna stranka želi da nas ubedi da je Srbija zemlja političkih apsurda. Podsetiću da je ta partija ubeđivala građane Srbije, da je Srbija prva zemlja u svetu koja je pobedila NATO. Danas nas na sličan način uveravaju da je Vojislav Šešelj pobedio Haški tribunal. Građane Srbije međutim pre svega zanima da li će lider radikala pobediti optužnicu i dokazati da je nevin. Od samog početka ta čitava ujdurma je zloupotrebljena u predizborne aktivnosti, a na kraju krajeva, nije hrišćanski da se neko ubija gladovanjem, a da njegove partijske kolege to podržavaju i da živom čoveku čitaju testament pred više desetina hiljada ljudi.”

Politički analitičar Srećko Mihajlović ne vidi sa druge strane da će se Šešeljv štrajk na bilo koji način povećati rejting ili popraviti imdiž njegove partije:

“To što se deševalo sa Šešeljem u Hagu neće imati nekog većeg odjeka na biračko telo Srbije niti će bitnije uticati na ishod izbora. Ne može se s druge strane reći da će sve to proći bez bilo kakvog uticaja, ali sve to zavisi na koji način će se interpretirati ono što se desilo u Hagu.”

Da li to može biti na bilo koji način interpretirano da je Međunarodni krivični sud za ratne zločine, pokleknuo pred Šešeljem, upitali smo predsednicu Komiteta pravnika za ljudska prava Biljanu Kovačević Vučo:

“Žalbeno sudsko veće izašlo je u susret Šešeljevim zahtevima koji su bili legitimni sa stanovišta nastavka suđenja. Mislim da to ne predstavlja poraz Tribunala, jer je pre svega važno da se utvrde sve okolnosti oko zločina koji mu se stavljaju na teret, i da se ustanovi njegova lična odgovornost u zločinima za koje je optužen.”
XS
SM
MD
LG