Dostupni linkovi

ZAGREB


Savez antifasistickih boraca i antifasista Hrvatske (SAB) danas je saopsstio da bezrezervno stoji iza hrvatskog predsednika Stjepana Mesica kao istaknutog antifasista i da zbog nekoliko reci istrgnutih iz konteksta ne zeli promeniti svoj odnos prema coveku koji hrvatsku buducnost vidi u Europi sazdanoj na temeljima antifasizma, demokratije, tolerancije, postovanja i ostvarivanju ljudskih prava.
Stepan Mesic je u sinocenjem je obracanju javnosti kazao da je to, ako je rekao, bio pogresan ustupak koketiranju s ustastvom. Ponovio je svoja antifasisticka stajalista i osudu ustastva, te ocenio da je objavljivanje tog snimka podmetanje i perfidni napad na njega kao kreatora i protagonista kljucnih elemenata hrvatske politike.
Internt portalu Index.hr je u subotu objavio snimak prema kome je Mesicc, pocetkom 90-tih, na jednom od skupova hrvatske dijaspore u Australiji odrzzao proustaski govor.
"Mi smo dva puta pobedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobedili 10. aprila 1941. kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku drzzavu i pobedili smo jer smo se nassli posle rata, opet s pobednicima, za pobednicckim stolom", rekao je Mesich, prema ovom snimku.

BEOGRAD
Optuzzeni Aleksandar Simovich izjavio je danas u Specijalnom sudu na sudjenju pripadnicima "zemunskog klana" da che se "za sada" braniti chtanjem dok ne bude pripremio svoju odbranu.
On je optuzzen za uccesscce u 15 ubistava, ukljuccujucic i premijera Srbije Zorana Djindjicca, tri otmice i dizanje u vazduh preduzecha "Difens roud".
Simovic je nakon trogodissnjeg bekstva uhapssen 25. novembra u Beogradu.
Sudjenje se nastavlja prikazivanjem ranije izvedenih dokaza.
XS
SM
MD
LG