Dostupni linkovi

ZAGREB


Nikada nisam podrzao zlocin «endehazije» niti ono sto je NDH predstavljala - izjavio je hrvatski predsednik Stjepan Mesic za Hrvatski radio povodom spornog snimka objavljenog sinocc na Internet portalu Index.hr na kome Mesic navodno poccetkom 90-tih godina velicca 10. april 1941. kada je proglassena Nezavisna drzava Hrvatska.
Mesic dovodi u pitanje verodostojnost snimka, koji su preneli svi hrvatski mediji, ali potvrdjuje da je govor najverovatnije odrzao u Australiji pocetkom 90-tih , kao visoki zvaniccnik tadasnjeg HDZa.
U tom govoru on se pozitivno izjasnio o ustasskoj drzzavi, rekavssi da su "Hrvati dva puta pobedili u Drugom svetskom ratu" i da zbog toga nema razloga da se bilo kome izvinjava.
"Mi smo dva puta pobedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobedili 10. aprila 1941. kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku drzzavu i pobedili smo jer smo se nassli posle rata, opet s pobednicima, za pobednicckim stolom", rekao je Mesich, prema snimku koji je u subotu objavio internet portal Indeks.
Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je danas da veruje da je predsednik Hrvatske Stjepan Mesich pokazao svojim delovanjem i onim ssto govori da je istinski privrzzen vrednostima savremene Hrvatske i Evrope.
On je rekao da je "Hrvatska umorna od rasprava o prosslosti, i ako bi joj neko zzeleo naneti zlo, onda bi joj stalno iznova nametao raspravu o prosslosti".
Mesiccev nastup iz 1990-tih "tipiccan je tudjmanovski govor jednog partizanskog generala koji je mislio da u svom projektu Hrvatske mozze i treba da objedini i ustasske i partizanske snage " iz tog
perioda, rekao je poslanik srpske nacionalne manjine u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac.
On je, medjutim, rekao da ne treba zaboraviti da je Mesich vrlo rano stao u opoziciju takvoj politici i visse od decenije se aktivno bori protiv takvih govora i politicckog nasledja koje je ostavio Tudjman.
Dodao je da je sve ssto je Mesich ccinio u oba svoja mandata suprotno takvom naccinu razmissljanja, ali da takve recci sigurno kompromituju.
Snimak je u Hrvatskoj izazvao burne reakcije, a uz ocenu da su ga neprofesionalno obradili i senzacionalisticki plasirali, suspendovana su i trojica urednika Hrvatske radio-televizije.
XS
SM
MD
LG