Dostupni linkovi

logo-print

PARIZ


Kina je pretekla Japan i postala drugi najvechi ulagacc u istazzivanja i razvoj posle SAD, navodi se u danassnjem izvesstaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
Occekuje se da che Kina potrossiti 136 milijardi dolara u istrazzivanja i razvoj ove godine, possto je prossle godine u iste svrhe povechala ulaganja za 20 proceneta.
To je za 6 milijardi dolara visse od japanskih ulaganja, ali i dalje znatno iza 330 milijardi dolara koliko che ove godine protrossiti SAD.
Izvesstaj OECD je poslednji pokazatelj dramaticcnog povechanja trosskova za istrazzivanja u Kini, koja su poccela da brinu neke zapadne vlade.
Medjutim, najvechi deo novca trossi se na promene u prilagodjavnju produkcije i robe za brzo rastuche kinesko trzzisste, a manje na osnovna nauccna istrazzivanja, saopstava OECD.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG