Dostupni linkovi

logo-print

SARAJEVO


Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je za sarajevski "Dnevni avaz" izjavio da je EUFOR "izuzetan" i da zajedno sa drugim akterima EU u BiH doprinosi sigurnosti i napretku BiH. Solana je najavio da che sutra u Sarajevu prisustvovati primopredaji duzznosti izmedju odlazecheg komandanta evropskih trupa (EUFOR) u BiH Djanmarka Kjarinija (Gian Marco Chiarini) i novog Hansa Johana Vithauera (Hans-Jochen Witthauer).
Prema njegovim reccima, EUFOR uspessno pomazze vlastima u BiH u borbi protiv organizovanog kriminala, nastoji da smanji broj neprijavljenog oruzzja i municije, te sprovodi operacije podrsske radu Tribunala u Hagu.
On je istakao da je ipak odgovornost za punu saradnju sa Hasskim tribunalom na vlastima BiH, posebno Republike Srpske u saradnji sa susednim zemljama.
Prema njegovim reccima, EUFOR che ostati u BiH sve dok to bude potrebno.
Visoki predstavnik EU demantovao je spekulacije prema kojima status Kosova ima bilo kakve veze sa BiH.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG