Dostupni linkovi

Chavez ostaje predsjednik


Proslavljajući novi mandat, Chavez je očekivano poručio Washingtonu da je njegova pobjeda još jedan lekcija administraciji Georga Busha. Američkog predsjednika nazvao je "gospodin opasnost". "Sve smo postigli, ostvarena je velika pobjeda bolivarske reveolucije i ja se predajem narodu Venezule" kazao je Chavez u prvom obraćanju biračima sa balkona svoje predsjedničke palače.

Nova pobjeda bivšeg vojnika dodatno će zaoštriti odnose sa Bijelom kućom koja se plaši da će Chavez destabilizirati susjedne zemlje i osnažiti odnose sa OPEC-om, Kubom i Iranom. Naime, upravo je Chavezov izbor za predsjednika 1998. godine pokrenuo trend skretanja Latinske Amerike ulijevo.

Iako prilično popularan u zemlji, ali i velikom dijelu svijeta, Chavezu proteklih godina i nije mu sve išlo glatko ni u samoj Venezuli. Nakon ustavnih promjena 2000. kada je još jednom izabran za predsjednika, postao je metom neuspjelog državnog udara, a nešto kasnije slijedio je štrajk u naftnoj industriji kojim ga se htjelo prisliti na ostavku. Prije dvije godine je propao i pokušaj da ga se opozove referendumom.

No, kontroverzni Chavez ima i veliki broj prijatelja i saveznika, pogotovo u Latinskoj Americi, zahvaljujući tome što je novcem od nafte podržavao mnoge ljevičarske kandidate. Njegove oštre kritike američkog predsjednika Georgea Busha su mu donijele veliku popularnost i u ostatku svijeta. On je posljednji predsjednik jedne države koji se fotografirao uz postelju bolesnog Fidela Castra. Chavez bi, ističu analitičari, želio ali i mogao biti politički nasjednik bolesnog kubanskog lidera.

Hugo Chavez je četvrti ljevičar koji je posljednjih tjedana pobjedio na predsjedničkim izborima u Latinskoj Americi. Prethodio je izbor Rafela Correa u Ekvadoru, novi mandat Lula da Silve u Brazilu i povratak na vlast Daniela Ortege u Nikaragvi.
XS
SM
MD
LG