Dostupni linkovi

Kosovski premijer u prvoj posjeti Hrvatskoj


Kosovski premijer Agim Čeku razgovarao je sa svojim hrvatskim domaćinom Ivom Sanaderom osjetno dulje od predviđenih pola sata. O čemu – Agim Čeku za Radio Slobodna Evropa:

„Razmijenili smo mišljenja o situaciji na Kosovu, situaciji u regiji i mogućnostima bilateralne saradnje između Hrvatske i Kosova na svim područjima.“

Da li ste zadovoljni razgovorima?

„Jako.“

Prema priopćenju iz ureda hrvatskog premijera, Sanader je tijekom susreta naglasio: „Snažan interes Republike Hrvatske da daljnji razvoj oko Kosova doprinosi stabilnosti i suradnji na jugoistoku Europe, da uvažava interese naroda i osigura daljnje jačanje demokratske stabilnosti i euroatlantske perspektive zemalja ovog područja“.

Prema priopćenju, Sanader je posebno naglasio iznimnu važnost poštivanja i zaštite manjinskih i ljudskih prava na Kosovu, kao dijela demokratskih standarda, te jačanja javne uprave.

Kosovskog premijera primio je i hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Kosovski premijer ima snažne veze sa Hrvatskom. Od 1991. godine bio je u Hrvatskoj vojsci, devet puta je odlikovan, a napustio ju je veljače 1999. godine u činu brigadira. Supruga premijera Čekua je Hrvatica iz Zadra.
XS
SM
MD
LG