Dostupni linkovi

CETINJE


Mitropolija Crnogorsko-primorska i druge eparhije na prostorima Crne Gore bile su i ostale jedini legitimni predstavnici Pravoslavne crkve, sto se ne moze kazati za Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC), saopsteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).
»Kao legitimne predstavnike Pravoslavlja i titulare sveukupne pokretne i nepokretne crkvene imovine, priznavala ih je bez prekida drzavna vlast Kraljevine Crne Gore, predratna i poratna komunisticka Jugoslavija", navedeno je u saopstenju Mitropolije.
Druge pak, kako je objasnjeno, u svoje vreme priznavale su Turska i Austrougarska imperija, pa cak i okupacijska vlast, tvrde u Mitropoliji.
Ocenjeno je da je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja je registrovana 2000. godine, u "apsolutnom diskontinuitetu" sa Crnogorskom Mitropolijom iz vremena Kraljevine Crne Gore, “lazno i protivzakonito se predstavljajuci kao takva, i na kriminalan nacin svojatajuci njenu i drugih pravoslavnih episkopija imovinu i hramove”.

ZAGREB
U Hrvatskoj je nastavljen štrajk profesora, nastavnika i učitelja kojima su se danas priključili i zaposleni na univerzitetima i u naucnim ustanovama. Oko 75,000 prosvetara traži od vlade usklađivanje plata s onima u privredi, odnosno njihovo povećanje od 20 posto. Vlada je sinoć predložila dva modela za rešenje ovoga problema o kojima bi sindikati prosvete trebalo da izjasne večeras.
XS
SM
MD
LG