Dostupni linkovi

BAGDAD


Iraccki sud, koji je osudio Sadama Huseima na smrt, napravio je toliko ozbiljnih propusta da je bilo potpuno onemogucheno fer sudjenje bivssem predsedniku Iraka, navela je organizacija Hjumen rajts vocc (Human Rights Watch - HRW).
U njenom izvestaju se navodi da je bilo toliko proceduralnih propusta da se presuda mozze posmatrati samo kao neosnovana, dodajucci i da su iraccki drzzavni zvaniccnici svojim izjavama uticali na nezavisnost suda. Odluka o smrtnoj kazni za zloccine nad ssiitima tokom 80-tih godina prosslog veka, posle ovakvog sudjenje, neodbranjiva je, ocenjuje Hjumen rajts voc.
U izvesstaju grupe za zasstitu ljudskih prava navedeno je i da je sudijama nedostajala struccnost za tako slozzeno sudjenje, a iraccka vlada je pozvana da prepusti iskusnim medjunarodnim sudijama da uccestvuju u buduchim procesima.
HRW navodi i da je sud, za 40 dana zasedanja, saslussao 70 svedoka, prikupio 1.000 stranica dokumenata, da nije uspevao na vreme da dostavi dokumentaciju advokatima odbrane, gubio je vazzne papire i nije imao pisani transkript sudjenja.

KABUL
Britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) izjavio je tokom posete Kabulu da cce njegova zemlja podrzzavati Avganistan sve dok to bude neophodno.
U Avganistanu je rasporedjeno 5 hiljada britanskih vojnika. Medjunarodne i avganistanske snage suoccavaju se sa jaccanjem otpora talibana koji su zbaceni sa vlasti 2001. godine.
XS
SM
MD
LG