Dostupni linkovi

logo-print

SARAJEVO


CClan Predsednisstva BiH Haris Silajdzzich ocenio je za danassnji "Dnevni avaz" da je "Dejtonski sporazum nastao kao posledica masovnog krssenja svih ljudskih prava" i da "nije uspostavio pravdu, nego mir".
On je istakao povodom 11. godissnjice potpisvanja sporazuma da je u BiH potrebno uspostaviti poredak "koji ne kompromituje principe na kojima pocciva medjunarodna zajednica, odnosno ne ozakonjuje genocid i etniccko ccisschenje".
Silajdzzich je istakao da je danas BiH potreban novi ustav, kako bi se ssto pre i ssto ccvrssche vezala za evroatlantske integracije.
Jedan od cclanova delegacije BiH u Dejtonu, Ivo Komssich smatra da su, gledajuchi iz danassnje perspektive, dejtonski pregovori bili "obiccna farsa koju je vrlo vessto rezzirao americcki diplomata Riccard Holbruk, a gde je vechina stvari vech ranije bila dogovorena".
Dejtonski mirovni sporazum dogovoren je 21. novembra 1995. u vojnoj vazduhoplovnj luci Rajt Peterson kod Dejtona, u americckoj drzzavi Ohajo. Zvaniccno je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG