Dostupni linkovi

Čović osuđen na pet godina zatvora


Sud BiH osudio je Dragana Čovića na pet godina zatvora, jer je u vrijeme kada je bio ministar finansija Federacije odbio da stavi van snage nezakoniti akt kojim su Lijanovići oslobođeni plaćanja prelevmana i drugih carinskih dadžbina. Time je budžet Federacije oštećen za oko 1,856 miliona konvertibilnih maraka. Čavić se oglušio na upozorenja tadašnjeg zamjenika direktora federalne carinske uprave i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te tako prekršio Zakon o vanjskotrgovinskoj politici BiH. Na zahtjev tužioca Džonatana Ratela, Čović je odmah smješten u pritvor.

Jozo, Jerko, Slavo i Mladen Ivanković Lijanović, Mato Tadić i Zdravko Lučić oslobođeni su svih tačaka optužnice koja ih je teretila za višemilionske utaje poreza i mito. Čovićev branilac Josip Muselimović kaže da ovakvu presudu ne razumije:

“Ja sam kao branitelj konsetrniran ovakvom odlukom, pogotovo mjerom pritvora. Ja ću na ovo rješenje uložiti žalbu. Ovo je presuda državnog suda, ona se mora poštovati. Ponovno kažem da je uopće ne razumijem i da je ne mogu komentirati.”

U obrazloženju presude saopšteno je da Tužilaštvo tokom petnaestomjesečnog suđenja nije uspjelo dokazati da su Dragan Čović i ostali počinili organizovani kriminal. Tužilac Džonatan Ratel nakon presude je kratko prokomentarisao:

“Pravda je zadovoljena. Ovo je važan slučaj, jer se tiče javne korupcije u BiH i izutetno je značajno što se bivši šef države suočio sa sudskom pravdom.”

Ćović i svi ostali optuženi u ovom procesu oslobođeni su svih drugih tačaka optužnice, uključujući organizovani kriminal i utaju poreza. Jerko Ivanković Lijanović:

“Ovo što se forsiralo određeno vrijeme je bilo motivisano od uvozničkih lobija koji su imali za cilj da zaustave našu borbu za proizvodnju. I ovo je jedna bitka samo dobivena, a rat se sa uvoznim lobijem nastavlja u državnom parlamentu.”

Bivši sudija Ustavnog suda Mato Tadić, koji je u ovom slučaju bio osumnjičen za primanje mita od braće Lijanović, nakon izricanja presude kaže:

“Ova odluka nije iznenađenje, jer sam duboko bio uvjeren u nepristrasnost i neovisnost suda. To je sve što mogu reći.”

Tužilaštvo je tokom sudskog procesa za braću Lijanović zatražilo visoke novčane kazne kao naknadu za neplaćene carinske takse i poreze. No, sudsko vijeće je preporučilo da Federacija naknadu štete potraži pokretanjem sudskog postupka pred federalnim sudom.
XS
SM
MD
LG