Dostupni linkovi

Srpsko-hrvatsko-bošnjački gen


U Bosni i Hercegovini radi se širok spektar DNK-a analiza. Urađena je analiza i studija markera na osnovu koje se utvrđuje porijeklo. Ta studija pretpostavlja da je homo sapiens na ovim prostorima preživio ledeno doba. Damir Marijanović iz Instituta za genetički inženjering u Sarajevu:

“Osnovna stvar koju moraju svi znati da nacija nije zapisana u genima i da ne postoji srbijanski, bugarski, hrvatski, bošnjački gen. Ova genetička istraživanja su bila usmjerena u sasvim drugim pravcima i išla su u rasvjetljavanje migracije homo sapiensa uopšte. I urađena je jako dobra studija koja je znanstveno publicirana i znanstveno verificirana. U biti ta studija pokazala je mnogo stvari i dala je mnogo rezultata i pretpostavki. Ali, jedna jako bitna stvar, i zanimljiva, za BiH je da na osnovu te studije se pretpostavlja da je na ovim područjima - Bosna, Hrvatska, znači zapadni Balkan - homo sapiens preživio ledeno doba. Znači da je ovo bila neka vrsta refugiuma, bazena gdje je tadašnji homo sapiens mogao da preživi zadnje ledeno doba.”

Da li bi najžešći zagovarači čistih nacija u Bosni i Hercegovini pristali da svoju krv daju na DNK analizu radi utvrđivanja porijekla? Tuzlanski književnik i novinar Fatmir Alispahić, poznat i po tome što je prvi u bosankohercegovačkoj historiji negirao holocaust nad Jevrejima, kaže da ga takvo nešto trenutno ne zanima:

“Nemam dovoljno informacija o tome da bih sada kazao da me to zanima. Znam tek toliko koliko prosječan čitalac novina zna o tom pitanju. Što znači ako bih nekad naišao na neke tekstove koji bi u meni probudili zantiželju za tu oblast, da vidim kako izgleda, sad kako se to zove - moj DNK portret, slika, katalog, šta ja znam, šema, možda bih pristao na to jednostavno da vidim šta to znači.”

Bivši hrvatski član državnog predsjedništva Ivo Miro Jović tvrdi da bi se podvrgao DNK-a analizi u naučne svrhe. Jović je poznat i po ocjenama ko je zapravo pravi Hrvat, a ko ne u Bosni i Hercegovini. Za Radio Slobodna Evropa odgovorio je na pitanje kako bi se osjećao da mu DNK-a analiza utvrdi da nije stoprocentni Hrvat:

“Pa da vam kažem, ja sam rođen i odgojen na način to što jesam. I ne vjerujem da bi to išta uticalo na mene i moju budućnost, ništa ne bi poremetilo u mom životu. Pošto znanstvenog utemeljenja sigurno ima, i ja bih u to vjerovao, ali me ne bi remetilo, jer ne bih ništa u tome ni dobio ni izgubio.”

Ratni predsjednik opštine Trebinje Božidar Vučurević jedan od najžešćih zagovarača velikosrpske ideje u BiH. On kaže da svako ko ima pretenzija da bude vođa mora pristati na ono što se od njega traži. Tako bi Vučurević, tvrdi, pristao i da preispita svoje sto posto srpsko porijeklo, mada nije sigurno da li uopšte zna šta znači DNK analiza:

“Da se vidi nekakav pedigre, da se vidi stanje zdravlje, da se vidi da se ne bi ulazilo u rizik s takvim čovjekom. I mislim da svako ko bude biran od naroda bio bi dužan i da prihvati to. Ja bih bez ikakvog problema prihvatio, zašto ne?”

Genetičari godinama utvrđuju korijene i porijeklo na osnovu DNK analiza. Genetski profili po regijama se uglavnom zovu "čiste linije", koje su nastale dobrim dijelom zbog geografskih okolnosti, uslova i eventualne izolacije u nekom većem vremenskom periodu. Tako je moguće da na osnovu ove analize osoba može biti 67 procenata Evropljanin, 11 procenata Azijat, 13 procenata Afrikanac, a da 9 posto korijena ima sa Bliskog istoka.
XS
SM
MD
LG