Dostupni linkovi

Nove prijetnje SNSD-a


SNSD je najavio da će na sljedećem zasjedanju Parlamenta RS-a pozvati sve stranke na dogovor o referendumu na kojem bi se građani RS-a izjasnili da li su za ukidanje entitetske policije. Istovremeno, SNSD će predložiti Parlamentu RS-a da povuče saglasnost na zaključenje Sporazuma o restruktuiranju policijskih struktura u BiH jer se, prema njihovom mišljenju, on i ne primjenjuje. Član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić:

“SNSD je sve pokušao da se proces reforme vrati u okvire sporazuma, jer je on izašao iz okvira sporazuma formiranjem Direkcije, u kojoj je ravnopravan učesnik jedan stranac i u kojoj se odluke donose preglasavanjem. U toj Direkciji je samo jedan predstavnik iz RS-a od devet, i nije prihvaćen način rada konsenzusom, kako je to zahtijevao sporazum.”

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kaže da bi povlačenje saglasnosti na Sporazum o restruktuiranju policijskih struktura u BiH bio opasan presedan:

“Nije moguće jednostrano raskidanje Sporazuma i nije dobro da provodimo referendume po takvim pitanjima, jer bi to bio jedan opasan presedan, što bi moglo imati za posljedicu da danas, sutra neka druga strana raspiše referendum o ukidanju nekog drugog sporazuma - uključujući danas, sutra i temeljni sporazum na kojem BiH i počiva.”

A kako u Stranci za BiH doživljavaju ideju o referendumu, objasnio je Muharem Murseilović:

“Ponovo je na djelu pokušaj da se reforma policije po evropskim principima, - koje je dala Evropska komisija, odnosno Evropska komisija, i koji su prihvaćeni u parlamentima - na svaki način pokuša razvodniti i na neki način ponovo vratiti na početnu tačku. Evidentno je da neko tu sada mora reagirati - ili Milorad Dodik, koji je sve to zakuhao, ili međunarodna zajednica, za koju ne znam da li joj je dosta više Milorada Dodika i njegovih stavova kada je u pitanju sve ostalo, pa i reforma policije?”

U SDS-u se još uvijek ne žele izjašnjavati o referenduma o ukidanju policije RS-a. Potpredsjednik ove partije Dušan Stojičić kaže da se čeka stav organa stranke o ovom pitanju, ali ipak dodaje:

“Referendum uvijek ostaje kao opcija i mogućnost, ali bi, recimo, mnogo interesantnije bilo da SNSD sada kaže i odgovori hoće li Vlada, koju će očito kontrolisati SNSD s obzirom na ovakve izborne rezultate, predložiti građanima RS-a referendum ukoliko međunarodna zajednica jednostrano proglasi nezavisnost Kosova. I nekako mi se čini da raspisivanje referenduma, govorim sad svoj lični stav, bi bilo jedno nepotrebno rasipanje i vremena i dokazivanje nečega što se unaprijed zna.”

Profesor ustavnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu Mile Dmičić objašnjava da je prema Ustavu RS-a Narodna skupština ovlaštena da raspisuje republički referendum. Isto tako, Parlament može donositi odluke iz svoje nadležnosti nakon izjašnjavanja građana na referendumu. Iako je pitanje ukidanja policije RS-a u oblasti ustrojstva države BiH, Dmičić kaže da ipak spada u nadležnost Parlamenta RS-a:

“Jer se Narodna skupština o tome već jedanput izjašnjavala i ona hoće da provjeri svoju odluku putem ličnog izjašnjavanja građana.”

Odluka na referendumu se smatra donesenom ako se za nju izjasni najmanje većina od ukupnog broja upisanih glasača. Profesor Dmičić kaže da je odluka na referendumu obavezna i raspisuje se kao i svaki zakon u RS-u.
XS
SM
MD
LG