Dostupni linkovi

Evropa i SAD pokušavaju zaustaviti kinesku ekspanziju


Evropski komesar za trgovinu Piter Mendelson (Peter Mandelson) pozvao je tokom posete Kini ove sedmice domaće vlasti da prestanu da se prikrivaju iz statusa zemlje u razvoju i da priznaju da će za nekoliko godina biti najveći svetski izvoznik. Devizne rezerve Kine dostigle su hiljadu milijardi dolara, najviše u svetu, čiji iznos raste 30 miliona dolara na svaki sat.

Evropska unija je prošle godine zabeležila deficit u trgovini sa Kinom od 133 milijardi dolara, a SAD čak 200 milijardi. I Brisel i Vašington se žale na nekorektan odnos Kine. Oni pre svega ukazuju na falsifikovanje originalnih marki proizvoda, počev od ekskluzivne odeće do autobusa, koji se potom prodaju mnogo jeftinije na međunarodnom tržistu. Tu je i krađa intelektualne svojine, piraterija u muzici, filmu, kompjuterskim programima. Mendelson je upozorio na negativan efekat takvog ponašanja, ne samo po strane firme već i domaće, kineske. Naprimer, rastuća filmska industrija u Pekingu i Šangaju sigurno trpi štetu od piraterije:

"Zaštita intelektualne svojine nije usluga koju Kina treba da učini Evropi. To je apsolutno uslov za budući uspeh Kine u inovacijama i proizvodnji."

Namernim obaranjem domaće valute, na šta pre svega upozoravaju SAD, zatim tolerisanjem piraterije, Kina svakako nastoji da po svaku cenu održi visoku stopu rasta. Tako su cipele proizvedene u Kini prepravile u poslednjih nekoliko godina znatan deo evropskog tržišta, prodajući ih čak ispod cene troškova, pa je Evropska komisija u oktobru uvela zaštitne tarife da bi zaštitila domaće proizvođače. Zapad se žali i zbog barijera u investiranju na kinesko tržište. SAD, EU i Kanada su tako pokrenule postupak u Svetskoj trgovinskoj ogranizaciji zbog visokih taksi na uvoz auto delova u Kinu, što strane proizvođače čini nekonkurentnim u odnosu na domaće.

Kina nastoji u međuvremenu da uđe na nova tžišta, demonstrirajući istovremeno svoju ekonomsku moć. Tako je na nedavnom samitu u Pekingu sa 40 afričkih lidera, Kina obećala 5 milijardi dolara kredita u narednih tri godine. Predsednik Hu Đintao je izrazio nadu da će u narednih nekoliko godina trgovina između njegove zemlje i afričkog kontinenta dostići 100 milijardi dolara. Imajući u vidu ekonomsko, a samim tim i političko i vojno jačanje Kine, Evropska unija i SAD ne žele da produbljuju jaz sa njom, već da je integrišu u globalni trgovinski poredak, za šta je potrebno vreme.
XS
SM
MD
LG