Dostupni linkovi

Zlostavljanja u bazi "Orao"


Napis u Sternu nastao je na temelju tajnog izvještaja njemačke obavještajne službe iz jeseni 2001. u kojem se opisuje postupak prema nekim pritvorenicima u američkoj bazi “Orao” u Tuzli, a koji je “procurio” do novinara ovog magazina Hans-Martina Tillacka.

"O slučaju u američkoj bazi 'Orao' doznao sam iz dokumenta njemačke obavještajne službe BND (Bundesnachrichtendienst) koji sam dobio privatnim kanalom i u kojem se navodi kako su krajem septembra i početkom oktobra 2001. trojica djelatnika ove službe boravili u Tuzli i prisustvovali zlostavljanju pritvorenika od strane američke vojske. Njemački obavještajci su stigli u bazu 'Orao' na poziv američke vojske kojoj su trebali dodatni prevodioci za arapski kako bi pomogli u prevodjenju obilja dokumenata koji su zaplijenjeni u pretresima različitih objekata u Bosni," kaže Hans-Martin Tillack.

Njemački obavještajci su u svom izvještaju naveli kako su tokom boravka u američkoj bazi vidjeli tragove zlostavljanja na jednom od dvojice Arapa, osumnjičenih za terorizam, a koji su nešto ranije uhapšeni u Sarajevu.



Radio Slobodna Evropa uspio je rekonstruirati dio akcije u kojoj su oni privedeni. Na temelju više izvora, može se zaključiti da su se šestorica pripadnika Specijalnih snaga američke vojske, takozvanih Zelenih beretki (Green Berets), 25. septembra 2001. oko 3 sata ujutro dovezli iznajmljenim terenskim automobilma pred hotel “Hollywood” u sarajevskom naselju Ilidža. Naoružani automatskim puškama (M4), sačmaricama i posebnim maljevima za provaljivanje vrata, upali su u dvije hotelske sobe i zarobili jednog Jordanca i jednog Epićanina za koje se sumnjalo da se povezani s terorističkim aktivnostima. Dvojica osumnjičenika su svladana, svezna, smještena u vozila, zajedno s osobnim stvarima koje su zaplijenjene u njihovim sobama.

Podsjećanje na ovu akciju od prije pet godina za vlasnika hotela "Hollywood" Salju Mrkulića i danas je vrlo uznemirujuće:

"Odvedena su dva gosta iz hotela! Šta hoćete da vam više kažem?! Upali su mi u hotel, odveli dva gosta i više ništa ne znam."

Uznemirenje zbog onoga što su vidjeli kada su dvojica uhapšenih dovedena u američku bazu “Orao “ u Tuzli, u svom su tajnom izvještaju prenijeli i njemački obavještajci, kaže novinar Sterna Hans-Martin Tillack koji je vidio taj dokument.



"Dokument njemačke obavještanje službe navodi da je jedan od dvojice uhapšenih bio divljački pretučen tokom akcije privođenja. Prema tvrdnjama njemačkih obavještajaca, Egipćanin koji je, inače, imao boravište u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, izudaran je kundakom puške u glavu. Rana na glavi je bila takva da je sanirana s dvadeset kopči. Prema istom njemačkom dokumentu, jedan od američkih specijalaca koji su sudjelovali u toj akciji, hvalio se tom činjenicom. Njemački obavještajci su u svom izvještaju također naveli kako su i drugi pritvorenici u bazi Orao ranije bili mučeni," kaže Tillack.

Pretučeni Egipćanin u toj vrijeme imao blizu 70 godina. U svojoj je zemlji ranije bio član Muslimanske braće zbog čega je proganjan i u Njemačkoj kasnije dobio politički azil. Iako je bio registiriran azilant, američke su ga vlasti nakon nekoliko dana predale bosanskohercegovačkim, koje su ga, protivno međunarodnim propisima, deportirale u Egipat, kaže Hans-Martin Tillack.

Navode iz izvještaja njemačke obavještajne službe danas je teško službeno provjeriti. Američki i dužnosnici NATO-a koji su 2001. godine radili u Bosni, odavno nisu tamo, a oni koji jesu tvrde kako takav slučaj ne mogu naći u arhivama. No, s obzirom na sve što se događalo u BiH neposredno nakon terorističkih napada 11. septembra 2001., tvrdnje iz ovog dokumenta se čine vrlo vjerodostojnim, kaže predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH, Srđan Dizdarević:



"Na žalost to je moguće jer je u Bosni i Hercegovini, u stvarnoj borbi protiv terorizma, ili pod izlikom borbe protiv terorizma, dopušteno sve, uključujući i gruba kršenja ljudskih prava. Očigledno je da su zemlje slabije otpornisti, koje još uvijek nisu izgradile kulturu poštivanja ljudskih prava, sklonija njihovim kršenjima. Bilo je slučejeva koji su nam prijavljeni u kojima su ljudi privođeni iliegalno i odvođeni ili u vojne baze ili na neka potpuno misteriozna mjesta. Također je bilo onoga što možemo nazvati torturom ili nehumanim ponašanjem. Većina tih građana je puštena na slobodu bez ikakve naknadne sudske procedure, tako da je pretpostavka da su bili nevini."

Ako u službenim arhivama NATO-a i američke vojske zbilja i nema potvrde akcije Zelenih beretki u sarajevskom hotelu "Hollywood," u arhivu dnevnog glasila američke vojske, lista Army Times iz jeseni 2001. godine, ostalo je zabilježeno svjedočanstvo jednog od zapovjednika Specijalnih snaga koje su tada djelovale u Bosni.

“To su bile uglavnom manje akcije. Nadzirali bismo dvojicu-trojicu ljudi, dovezli se do njih džipovima, nekoliko momaka bi tiho upalo, svladalo ih, svezalo, strpalo u vozila i potom otpremilo do pritvornog centra,” izjavio je američki specijalac.

Iako je priča o privođenju dvojice Arapa iz sarajevskog hotela i njihovom mučenju stara više od pet godina, za njemačku je javnost i danas vrlo važna, kaže novinar Sterna, Hans-Martin Tillack:

"Ovaj je slučaj važan za Njemačku jer je naša vlada na upite parlamentaraca i javnosti o tome što zna o američkoj praksi tajnog pritvaranja i ispitivanja osumnjičenih za terorizam, odgovarala da o tome doznaje samo iz medija. Na ovom slučaju smo dokazali da je njemačka vlada jos vrlo rano, krajem septembra ili početkom oktobra 2001. znala da Sjedinjene Države nezakonito pritvaraju i zlostavljaju ljude. Ova spoznaja ima i dodatnu težinu jer su neki od tako pritvorenih bili državljani Njemačke ili su imali legalno odobren boravak u toj zemlji."
XS
SM
MD
LG