Dostupni linkovi

Ustav proglašen bez ustavnog zakona


Uz crveni tepih na ulazu Doma narodne skupštine, hor, simfonijski orkestar, prisustvo predsednika i premijera države, patrijarha i predstavnika ostalih verskih zajednica, diplomata, ali i estradnih zvezda, aklamacijom je proglašen novi Ustav Srbije. Pored svečanih odela, deo dekora bile su i bele majice sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja u kojima su bili poslanici Srpske radikalne stranke, smešteni tik iza verskih poglavara.

I pored danonoćnih konsultacija, pred poslanicima se ipak nije našao i ustavni zakon. Vladin predlog poslanici će razmatrati u četvrtak, u nastavku današnje posebne sednice na kojoj je proglašen Ustav. Ključna tačka spora – datum održavanja izbora još uvek nije do kraja rešen. Vladin predlog, koji je usvojen u sredu ujutru, predviđa, kako nezvanično saznajemo od jednog od ministara iz Koštuničinog kabineta, da parlamentarni izbori budu održani od 45 do 120 dana od trenutka usvajanja ustavnog zakona a svi ostali izbori do 31. decembra 2007. Takođe saznajemo da će konkretni datumi biti predmet konsultacija u toku dana i noći.

Niko nije želeo da iznese detalje iz vladinog kompromisnog rešenja, ali su i premijer i predsednik Srbije saopštili da je blizu dogovor. Premijer Vojislav Košunica rekao je da se neke stvari još uvek mogu menjati:

“Ali, kad pređete ovako veliki put i dođete do proglašenja Ustava, onda je sve u odnosu na to daleko manji problem, daleko lakše.”

Koštunica kaže da svakonodnevno razgovora sa predsednikom Srbije i da su nadomak da ovaj veliki čin dovedu do kraja:

“Tako što ćemo sutra imati i sredstvo koje omogućava da se Ustav sprovodi.”

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da u ovom trenutku jedino što može da kaže je da pozove na kompromis kako bi ustavni zakon bio usvojen:

“Bez ustavnog zakona imamo pravni vakuum i zato apelujem na sve političke stranke da uspostave kompromis i da vlastite interese postave u službu naroda, građana i države.”



Srpska radikalna stranka, međutim, ne prihvata vladin predlog i podnela je Skušptini svoj Predlog ustavnog zakona koji predviđa parlamentarne izbore 4. februara, a predsedničke najkasnije 31. maja. Tomislav Nikolić, šef Radikala kaže da ne razume o kakvom se kompromisu radi ako je Vlada iznela svoju želju kroz ustavni zakon i ako drugi ne znaju o čemu se radi:

“Ne možemo da prihvatimo ustavni zakon po kome su određeni rokovi od 45 do 120 dana, jer bi Vlada u saradnji sa predsednikom Republike mogla da obezbedi i izbore u decembru.”

I Socijalisti poručuju da neće glasati za zakon ako on predviđa izbore u decembru. Sve strane pokušavaju da određivanje konačnog statusa Kosova ukalkulišu u svoj izborni rezultat te je put do kompromisa teži, a Ustav prglašen bez ustavnog zakona. Takav način proglašenja Ustava nije bio ono što se očekivalo, kaže bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, ali konstatuje da je bilo onako kako su se snašli:

“To je jedan način koji je omogućavao da se ipak izađe iz ovog lavirinta.”
XS
SM
MD
LG