Dostupni linkovi

Slučaj "Orlov let" bez oznake tajnosti


Kako se navodi u saopštenju koje je državni tužilac Vesna Medenica proslijedila crnogorskim medijima, dosadašnja istraga pokazala je osnovanost sumnji da je 14 osoba albanske nacionalnosti, koje su uhapšene početkom septembra ove godine, uz pomoć finansijera iz dijaspore stvorilo tajnu organizaciju čiji je cilj bio nasilna regionalizacija prostora i izvođenje terorističkih akcija na području Malesije u neposrednoj blizini Podgorice. Prema tvrdnjama Medenice, u tome je trebalo da im pomognu i bivši članovi Oslobodilačke Vojske Kosova koji su namjeravali da ilegalno pređu granicu između 9. i 10. septembra i narednog dana po zatvaranju glasačkih mjesta na parlamentarnim izborima započnu terorističke aktivnosti.

Državni tužilac je ove podatke, neprecizirajući ulogu osumnjičenih i njihova imena, saopštila nakon odluke da sa tekuće istrage oko tog slučaja skine oznaku tajnosti, jer se, kako se navodi u saopštenju, u medijima počela voditi neutemeljena rasprava manipulacijom činjenicama koje su utvrđene u pretkrivičnom postupku, time dajući pogrešnu sliku i opravdanosti akcije i o zakonitosti njenog sprovođenja. Podsjetimo. Medenica je odluku o ukidanju tajnosti postupka donijela nakon što je u javnosti postala dominantna rasprava o tome da li su tokom hapšenja i u daljem postupku osumnjičeni bili podvrgnuti policijskoj torturi, kako to tvrde njihove porodice, advokati i pojedini zaštitnici ljudskih prava u Crnoj Gori.

Komentarišući odluku državnog tužioca Miodrag Živković, bivši sudija i advokat, sada lider opozicione Liberalne partije, kaže da mu nije jasno zašto je taj postupak uopšte proglašavan tajnim:

„Nijednog trenutka ovaj predmet nije trebalo da bude u nekoj zoni tajnosti ili u nekoj zoni o kojoj ne bi bili obaviješteni svi građani Crne Gore. Onog trenutka kada predmet uđe u zonu istrage apsolutno da je dostupan javnosti i pravo je čudo kako se do sada uspjelo održati na ovom nekom nivou. Vjerovatno bi aktuelna vlast i da je držala pod nekom velom tajnosti da nijesu postojali brojni prigovori da je bila brutalna intervencija tada policije i da su neki ljudi okrivljeni u ovom postupku ili osumnjičeni u ovom postupku, maltretirani, povrijeđeni. Do sada nijesam primjetio nijedan razlog zbog čega je ovo bilo u zoni tajnosti i mislim da je trebalo od početka da bude ovako.“

Dragan Prelević, advokat dvojice osumnjičenih u slučaju „Orlov Let“, smatra da posao državnog tužioca nije da skreće pažnju sa zabrinjavajućih slučajeva policijske torture, posebno kada se radi o prekoračenjima ovlašćenje koja su mogla direktno uticati na tok glavnog postupka:

„Mislim da posao državnog tužioca nije da putem medija stavlja tačku na slučajeve torture, već da reaguje u skladu sa zakonom i međunarodno prihvaćenim konvencijama na svaki pomen torture, a kamoli na masovni slučaj kao što se desilo u ovom predmetu. Mislim da to nijesu odvojeni slučajevi jer je tortura bila sredstvo i pokušaj da se iznude izjave i samooptuživanja.“

Prelević smatra da iza ovog postupka državnog tužioca stoji namjera da se po svaku cijenu održi slučaj koj nije baziran na valjanim dokazima:

„Ja moram da kažem da je danas već u svom prvom obraćanju ovim povodom gospođa Medenica iznijela neistinite tvrdnje u vezi moja dva klijenta Dedvukaj Roka i Dedvukaj Kolje, jer nije istina da protiv njih postoje bilo kakvi dokazi. Ja se bojim da je ovo politička odluka izvođena činjenicom da se ovaj slučaj bazira na nevaljanim dokazima, na dokazima koji nijesu pribavljeni u skladu sa zakonom, na raznim predmetima i dokumentima koji se nalaze u spisima predmeta, a koji su pribavljeni pretresom bez prisustva svjedoka i tako dalje. Mislim da jednostavno pokušava da se da snaga nekim dokazima kojima zakon apsolutno oduzima bilo kakvo dokazno svojstvo“.

Komentar na odluku Vesne Medenice pokušali smo da dobijemo i od nekih aktivnih crnogorskih sudija koji su objasnili da nam ne mogu izaći u susret, jer ih sudski kodeks obavezuje da javno nekomentarišu postupke u toku.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG