Dostupni linkovi

Još ništa od dogovora o policiji


Upravni odbor Direkcije za reformu policije, kaže predsjedavajući Himzo Selimović, nastoji utvrditi definitivnu šemu buduće organizacije policije u BiH. Dogovorene su neke tehničke pojedinosti, ali kada je riječ o spornim pitanjima predstavnici iz RS-a nisu promijenili svoje ranije stavove, kaže Selimović:

«Ono gdje nema potpune saglasnosti u ovom trenutku, i što će biti predmet našeg daljeg rada, jeste postojanje jedinice za posebne namjene i pozicija i postojanje jedinice za osiguranje ličnosti iz grada. Postoji određena dilema da li ona treba da postoji pri lokalnim policijskim oblastima, ili na nivou i pod ingerencijom direktora policije. To je ono što ćemo pokušati definisati u nastavku rada.»

Na pitanje da li će se dogovorene odluke moći sprovoditi bez saglasnosti članova Upravnog odbora iz RS-a, Selimović kaže:

«Ne bih to kometarisao. Ja kao predsjedavajući Upravnog odbora biću sretan da što prije Upravni odbor počne raditi u kompletnom sastavu, pogotovu u završnici ovog našeg rada, imajući u vidu rokove do kojih trebamo završiti prijedlog budućeg ustrojstva policijskih snaga u BiH.»

Ipak, učinjeni su pomaci u nekim tehničkim detaljima:

«Mislim da smo blizu potpune saglasnosti da policijska akedemija ili centar za obrazovanje bude vezan za odbor direktora policije, da centar za forenziku bude vezan za ministra sigurnosti, da postoji pomoćnik direktora policije za policijsku administraciju i podršku, gdje će biti kadrovska pitanja, pravna pitanja, logistika, finansije. Nema dilema i da treba da postoji i operativni centar, koji će biti i naredbodavan u određenim segmentima prema policijskim agencijama čiji predstavnici sjede tu i koji treba da izdaju naloge za postupanje u određenim situacijama.»

O policijskim regijama Upravni odbor će razgovarati nakon što definišu šemu buduće organizacije policije. Selimović kaže da će Upravni odbor svoj prijedlog buduće organizacije policije završiti do datog roka, 20. novembra, i predati ga bh. vlastima.
XS
SM
MD
LG