Dostupni linkovi

Radmanović, Komšić i Silajdžić preuzeli dužnost


Nebojša Radmanović, koji će dužnost predsjedavajućeg obavljati u narednih osam mjeseci:

“Bosna i Hercegovina mora krupnim koracima ići naprijed. Pitanje je znamo li samo kuda i kako. Siguran sam da većina građana u BiH zna odgovor. Mi moramo postati stvarni dio Evrope.”

U svom obraćanju hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je važnost rasvjetljavanja sudbine nestalih, te pitanja ratnih zločina. Također je potcrtao ulogu u zastupanju interesa manjina, te zaustavljanju diskriminacije mladih kroz odvojeno školovanje:

«Konačno mora prestati odvojeno školovanje djece različitih nacionalnosti kao najcrnji oblik zloupotrebe najmlađih. Ovakva, najcrnja fašistička, politička zloupotreba djece unaprijed ih hendikepira i onemogućava im normalan život koji je u skladu s univerzalnim vrijednostima čovječanstva i moderne Evrope. A ovakav, anticivilizacijski način obrazovanja upravo najviše zagovaraju oni kojima ni najmanje ne smeta činjenica što se njihova djeca u inostranstvu školuju sa djecom drugih nacionalnosti, vjera i rasa.»

Bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić napomenuo je kako se mjerilo zrelosti društva očituje u odnosu prema onima koji najteže podnose nedaće života, te da se u tom pravcu mora energičnije djelovati:

«Bilo da se radi o porodicama poginulih boraca, demobilisanim borcima, penzionerima, samohranim majkama, ili o povratncima i njihovom statusu, imovini, ljudskom dostojanstvu, jasno je da se obaveze prema njima ispunjavaju samo djelimično. U mnogim slučajevima njihova osnovna ljudska prava krše se konstantno, svjesno i sistematski. Dužnost je Predsjedništva, ali i svih drugih činilaca, da učinimo sve da u BiH imamo pravednije društvo.»

Za vrijeme svečane inauguracije ispred zgrade Predsjedništva BiH aktivisti pokreta «Dosta» novo su Predsjedništvo pozvali da radi u interesu građana, te da poziciju članova Predsjedništva ne shvate kao privilegiju i priliku za vlastito bogaćenje, već kao dužnost i obavezu prema građanima.
XS
SM
MD
LG