Dostupni linkovi

Britanci loše misle o američkom predsjedniku


Ankete koje je britanski Guardian, osim u svojoj zemlji, proveo u Izraelu, Mexiku i Kanadi pokazale su kako stanovnici čak tri najveća saveznika SAD smatraju tu zemlju krivcem što je svijet postao manje sigurno mjesto za život, nego je to bio prije invazije na Irak. Na listi najmanje voljenih lidera svijeta ispred američkog predsjednika jedino je Osama bin Laden, kojeg 87 posto ispitanika smatra opasnim po mir u svijetu.

I dok u Velikoj Britaniji 69 posto ispitanika smatra da je američka politika od 2001. svijet učinila nesigurnim, u Kanadi i Mexiku to mišljenje podržava 62 posto ispitanih. Čak i u Izraelu, koji se tradicionalno drži uz skute Bushove politike, opada podrška. Procenat onih koji se protivi daljem angažmanu u Iraku porastao je na 34. Prema danas objavljenom istraživanju 71 posto Britanaca smatra inavziju na Irak nepravednom, 89 posto Meksikanaca i 73 posto Kanadjana, čije se trupe takođe nalaze u Afganistanu u sastavu NATO-a.

Rezultat ovog ispitivanja javnog mnjenja u četiri države doveo je američkog predsjednika Georgea Busha na istu listu na kojoj se nalaze njegovi najveći neprijatelji, odnosni lideri osovine zla kako ih on lično naziva posljednjih pet godina. U Britaniji je naime Bush trenutno omraženiji od iranskog predsjednika Ahmadinedžada, ili lidera Hezbolaha Hasana Nasrala. U ovim je anketama učestvovalo preko 1.000 ispitanika iz svake od zemalja.
XS
SM
MD
LG