Dostupni linkovi

Uskoro dogovor o formiranju vlasti?


Od susreta lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i Stranke za BiH Harisa Silajdžića, koji bi se, po svemu sudeći, mogao desiti u ponedjeljak u Sarajevu, zavisiće kako će se dalje razvijati stvari oko formiranja državnih organa. Iako zvanični susret nije dogovoren, inauguracija novih članova Predsjedništva BiH u ponedjeljak u Sarajevu je prilika da se Dodik i Silajdžić sretnu i razgovaraju, kaže funkcioner Stranke za BiH Muharem Mureseilović:

«I mislim to će biti divan povod, dobra prilika da se sretnu i neposredno dogovore sve ono što bi bilo dobro za sve.»

Ukoliko do razgovora dođe, kaže Muresilović, s obzirom da su Stranka demokratske akcije i Stranka za BiH postigle saglasnost oko čvrste koalicije na svim nivoima, ne treba isključiti mogućnost da pored Dodika i Silajdžića sastanku prisustvuje i neko iz SDA. Bez obzira na ranije izrečene stavove SNSD-a da Stranka za BiH nije poželjan politički partner, Muresilović ipak vjeruje da bi do kompromisa moglo doći:

«U svakom slučaju ja mislim da će se oni kao predsjednici stranaka sresti u ponedjeljak, to precizirati u smislu daljnje ili suradnje ili odbijanja, ali ja mislim da će doći do zajedničkog sastanka koji će rezultirati uspješnim dogovorom prije svega.»

U ovom trenutku, pored ogromnih razlika o viđenju ustavnih promjena u BiH, svakako najveći problem će biti želja i jedne i druge strane da predloži predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Lider SNSD-a Milorad Dodik više puta je izjavio da je ovo jedini uslov za otpočinjanje razgovora. Ovaj uslov ostaje nepromijenjen, kaže funkcioner SNSD-a Rajko Vasić:

«Nama je bitno da u tom razgovoru se vidi da li mi možemo računati da se to naše prihavti. Ako može, onda bismo mi išli u razmatranje i imena i kandidata za ministarstva itd. Ako se to ne prihvata, onda mi nećemo razmatrati ništa jer nećemo ni učestvovati u Savjetu ministara.»

Kako bi se formirala vlast na državnom nivou, neko će morati da popusti, jer sada je sasvim jasno da sa čvrstom koalicijom SDA i Stranke za BiH niti se iz Savjeta ministara može isključiti Stranka za BiH, što bi volio Dodik, niti se može isključiti SNSD zbog entitetskog načina glasanja u bh. Parlamentu.
XS
SM
MD
LG