Dostupni linkovi

Bivša prva dama kao prva predsjednica?


Američka senatorica Hillary Clinton do sada je više puta na raznim svjetskim listama uvrštavana među najutjecajnije žene planeta. Ona sama se ponaša, govori i djeluje kao osoba koja zna što želi, sa vrlo određenim i visokim pretenzijama. Na nedavnom nastupu pred Vanjskopolitičkim odborom u New Yorku, tijekom predizborne utrke za reizbor u Senatu, jasno je iznijela svoj stav o politici u Iraku:

„Kako se suočavamo za neuspjehom, ništa nije hitnije od ponovne izgradnje stranačkog jedinstva kako bi zaštitili naše interese, ojačali našu sigurnost i osnažili naše vrijednosti."

Washington je podsjetila na ono što aktualna administracija sve češće zaboravlja - poslušati mišljenje drugih država. Izolacionizam samo može naškoditi američkom imidžu kao svjetske velesile i potkopati napore u globalnoj borbi protiv terorizma, upozorava Clinton:

"Moramo riječima i djelom obnoviti ono što zovemo internacionalizmom za novo stoljeće. Nismo bili sami ni u II svjetskom ratu, ni u Hladnom ratu i sami se ne možemo suočiti sa globalnim terorističkim prijetnjama ili drugim ozbiljnim izazovima."

Prema istraživanjima, Hillary će 7. studenoga lako pobijediti svog protukandidata u državi New Yorku, Republikanca Johna Spencera i tako zadržati mjesto u Senatu. No, što će sa novim mandatom? Mnogi analitičari ističu samo jedno – pripremiti se za predsjedničku utrku 2008. Iako se još osobno nije izjasnila o takvoj mogućnosti, već sada ima više prednosti nego njene druge kolege iz Demokratske stranke, mišljenja su stručnjaka. Ime joj je poznato u cijeloj Americi, cijenjena je i kao supruga bivšega predsjednika Billa Clintona i kao senatorica. Samo za izbornu kampanju za Senat prikupila je viša od 50 milijuna dolara, daleko više nego bi ijedan njen stranački kolega mogao prikupiti u slučaju predsjedničke utrke.

No, da bi dobila kandidaturu morat će prevladavati i oštru podjelu kod samih Amerikanaca, između onih koji je obožavaju i onih koji je ne podnose. Analitičar Benjamin Barber:

"Ona ima najbolji pozitivni rejting od bilo kojeg Demokrata. No, problem je što ima i mnogo onih, u velikom broju saveznih država, koji je ne vole. Mnogi se zato plaše da bi ta činjenica mogla utjecati na opredjeljivanje birača za njenog protivnika.“

Istraživanje koje je početkom godine proveo Time pokazalo je da ju 67 posto demokratskog izbornog tijela smatra umjerenom političarkom, dok je 62 posto republikanskih birača je drži liberalnom. Mnogi Clintonovima zamjeraju da su više za socijalnu državu nego za slobodno tržište. Zbog afere sa Lewinskim dvoje i o moralnim vrijednostima obitelji Clinton.“

Tu su i drugi izazovi sa kojima će se Hillary suočiti - primjerice, da li će se za predsjedničku demokratsku nominaciju kandidirati i neki drugi istaknuti član Stranke (sve se češće spominje 45-godišnji Afro-Amerikanac Barack Obama), te može li ona dobiti američke glasače na svoju stranu i vratiti Demokrate nakon osam godina ponovno u Bijelu kuću. Ovakva pitanja ostaju otvorena sve dok i sama Hillary Clinton ne kaže da li joj predstojeći izbori znače mnogo više od tek novog šestogodišnjeg mandata u Senatu američkog Kongresa.
XS
SM
MD
LG