Dostupni linkovi

"Na čekanju" - nije konačan stav Brisela


GROS: Najavljeni izveštaj Evropske komisije o odlaganju prijema balkanskih zemalja u narednih 5-6 godina nije definitivni stav Brisela, jer ukoliko neka od država iz te regije bude zaista brzo napredovala na reformskom putu, onda ima šansi da postane članica Unije i ranije. Dakle, to će biti ključni kriterijum pri određivanju datuma proširenja, a ne vreme koje sada propiše Evropska komisija.

RSE: Da li iza stava o evenutalnoj pauzi u proširenju, stoji zapravo zamor u samoj Evropskoj uniji, nakon nedavnog prijema 10 zemalja i predstojećeg ulaska Bugarske i Rumunije, ili procena da preostale balkanske zemlje jednostavno još ne ispunjavaju uslove? Ovde je pre svega reč o Hrvatskoj.

GROS: Hrvatska se u ovom slučaju ne može posmatrati balkanskom zemljom. Svi se slažu da će ona verovatno ući u Evropsku uniju za kraće vreme od pet godina, ali se to ne može tvrditi sa sigurnošću. Ostalim zemljama će svakako biti potrebno najmanje 5-6 godina. Kada je reč o najavi da pristupni pregovori sa Makedonijom neće početi sledeće godine zbog izostanka dijaloga vlasti i opozicije, ukoliko Skoplje ispuni taj i druge uslove neće biti prepreka za nastavak evropskih integracija. To se odnosi i na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Ako Beograd izruči Ratka Mladića a u Sarajevu se postigne sporazum o reformama policije, biće potpisani Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.

RSE: Dakle, da li je reč o zamoru Evropske unije ili proceni da balkanske zemlje nisu spremne i da li se problem u pregovorima sa Turskom odražava i na Balkan?

GROS: Reč je pre svega o proceni da balkanske zemlje još ne ispunjavaju sve kriterijume, a zastoj u pregovorima sa Turskom se ne odražava direktno na ovaj region.
XS
SM
MD
LG