Dostupni linkovi

BANJA LUKA


Izvestaj "Razresavanje jugoslovenskih kontroverzi" Americkog instituta za mir u sklopu programa "Inicijativa naucnika", potvrduje navode Haskog tribunala da se u slucaju stradanja Bosnjaka u Srebrenici 1995. godine radilo o genocidu.
Direktor Programa "Inicijativa naucnika" Carl Ingrao (Charlie Ingrao) saopsstio je da prema podacima do kojih su dosli struccnjaci, koji su uccestvovali u ovom projektu, tokom rata u BiH poginulo oko 100 hiljada ljudi, a ne 200 hiljada kako se isticalo u nekim ranijim izvesstajima. Prema tim nalazima najvise je stradalo Bossnjaka i to uglavnom od ruku Srba. Ingrao je istakao da na osnovu raspolozivih dokumenata ne postoje dokazi da su Franjo Tudman i Alija Izetbegovic imali plan o etnickom ciscenju na teritoriji Hrvatske, odnosno BiH, ali da 1991. godine takav plan nije imala ni Jugoslavenska narodna armija.

SARAJEVO
Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomesečni pritvor Jadranku Paliji, koji je prošle sedmice uhapssen pod sumnjom da je počinio ratne zločine 1992. godine kada je kao pripadnik vojne policije Armije bosanskih Srba 1992. uccestvova u napadima na civilno bossnjaccko stanovništvo na području Sanskog Mosta.
XS
SM
MD
LG