Dostupni linkovi

Memoari vrijedni milijun eura


Zbog interesa javnosti, naklada Schroedorovih memoara, od planiranih 120.000 primjeraka, i prije puštanja u prodaju povećana je na 160.000. Što je to što unaprijed izaziva pozornost javnosti? Prije svih način na koji Schroeder opisuje glavne aktere svjetske političke scene, ali i neke njemačke kolege.

Američkog predsjednika Georga Busha, sa kojim se razilazio oko politike u Iraku opisao je kao religijskog fanatika. Bivši njemački kancelar piše da je stekao utisak da aktualni stanar Bijele kuće donosi odluke na temelju onoga što Bush naziva razgovorima s Bogom. Još je žešći prema američkom potpredsjedniku Dicku Cheney čiju vanjsku politiku naziva nizom pogrešnih prosudbi.

No, zanimljivo je da Schroeder u memoarima nije štedio ni svoje stranačke kolege Socijaldemokrate, ali ni ključne igrače tadašnje oporbene scene. Zato i nije iznenađujuće što je knjiga naišla na prilično hladan prijem kod njemačke političke javnosti.

Bivša socijaldemokratkinja i sindikalna aktivista Ursula Engele Kefer kaže da prije nego što je svakog drugog iskritizirao, Schroeder trebao poći od sebe:

"Mislim da je bilo bolje da je razmislio o vlastitim greškama, kako ih je počinio, i kako ih je mogao prevladati. Ovakvi postupci nikome ne pomažu".

Jirgen Rutgers, Kršćnasko demokratski predsjednik vlade Sjeverne Rajne Festfalije ovako je prokomentirao Schroederove memoare "Mihael Schumaher je pokazao kako se pošteno okončava karijera".

Možda, i ne baš slučajno, jedna od rijetkih osoba koju je Schroeder pohvalio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Dvojica političara, imaju bliske poslovne veze. Suviše bliske, ističu Schroedrovi kritičari, koji optužuju bivšeg kancelara što je samo mjesec dana nakon odlaska s funkcije prihvatio dobro plaćen posao predsjednika Njemačko-Ruskog konzorcija za izgradnju plinovoda. Shchroeder u svojoj knjizi Putina opisuje kao skromnog i discipliniranog lidera koji obavlja jedan od najtežih poslova na planetu.

I dok kontroverze rastu, raste i zanimanje za knjigu. Promatrači kažu da će se najmanje nervirati i najslađe se na kraju smijati upravo Schroeder. Razlog za to uostalom ima već sada. Akontacija koju mu je isplaćena za memoare iznosi oko milijun eura.
XS
SM
MD
LG