Dostupni linkovi

NJUJORK


Ujedinjene nacije najostrije su protestovale zbog proterivanja specijalnog izaslanika Jana Pronka iz Sudana, koga je vlada u Kartumu proglasila nepozeljnim zbog kritika na racun morala tamosnje vojske.
Generalni sekretar svetske organizacije Kofi Anan izjavio je da Pronk ostaje specijalni izaslanik UN za Sudan uprkos odluci vlade u Kartumu da ga protera zbog kritika tamosnjeg rezima.
Sudanske vlasti proglasile su Pronka nepozzeljnim pre cetiri dana jer je na privatnoj Internet stranici napisao da su sudanske snage pretrpele velike gubitke u sukobima s pobunjenicima u provinciji Darfur, kao i da su angazzovale arapsku miliciju, ssto je u suprotnosti sa Rezolucijom UN.
UN je jos ranije doneo odluku o rasporedivanju 20 hiljada plavih slemova u Darfuru, ali su to vlasti u Kartumu odlucno odbacile, navodeci da bi to predstavljao uvod u novu kolonizaciju africke drzave.
U ovoj regiji je rasporedjeno 7 hiljada pripadnika morivnih snaga Africke unije.
U provinciji Darfur je u poslednje tri godine poginulo oko 230.000 ljudi, a oko 2,5 miliona je proterano iz domova.

PARIZ
U Parizu se dogodio novi incident, kada je desetak maskiranih muskaraca, od kojih su petorica bila naoruzana, izbacili vozaca i putnike autobusa i potom ga spalili.
Najnoviji incident dogodio se u noci izmedu srede i cetvrtka, dan uoci prve godisnjice masovnih nereda u francuskim predgradjima.
Napad je izvrsen u Banjoleu, u pariskom departmanu Sena-Sen Deni, gde su proslogodisnji neredi i poceli 27. oktobra.
Lokalna udruzenja i policija strahuju da bi u siromasnim francuskim predgradima ponovo moglo doci do nemira nalik proslogodisnjim, u kojima su stotine ljudi povredjene, a spaljeno preko deset hiljada vozila.
XS
SM
MD
LG