Dostupni linkovi

Predsjednik zadovoljan razvojem Rusije


Predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako ruska ekonomija raste zadovoljavajućom stopom, pozdravljajući napore svoje vlade na suzbijanju inflacije i povećanju stranih ulaganja. Kazao je da će ekonomski rast u ovoj godini dostići stopu od skoro 7 posto, primjećujući kako je Vlada isplatila sve dugove iz sovjetskih vremena:

"Sve u svemu, mogu reći da smo zadovoljni kako se naša zemlja razvija, uključujući ekonomiju."

Dobar dio pitanja postavljenih mailom, SMS porukama, telefonski ili posredstvom satelitskog TV linka, odnosio se na povećanje etničkih napetosti. Uzimajući primjer grada Kondopoga, gdje su u augustu izbili nemiri između Rusa i Čečena , Putin je pozvao nadležne da uvedu red.

Kako se i očekivalo, razgovor sa svojim zemljacima, Putin je iskoristio i da objasni aktuelne probleme s Gruzijom. On je podcrtao da je glavnik uzrok pogoršanja odnosa "militarizacija Gruzije" i opasnost da Tbilisi vojnim putem vrati kontrolu nad Abhazijom i Južnom Osetijom. Priznavši svakoj zemlji pravo na teritorijalni integritet, ruski je predsjednik ipak dao pravo narodima na samoopredjeljenje. Putin je dodao da su tvrdnje da Rusija ima "imperijalističke tendencije" neosnovane:

“Mi ne težimo proširivanju naše teritorije. Nakon raspada Sovjetskog saveza , Rusija je ostala najveća i mi imamo dovoljno sopstvene teritorije."

O drugom važnom vanjskopolitičkom pitanju – nuklearnom programu Sjeverne Koreje - Putin je pozvao na povratak pregovorima kao jedinom izlasku iz tog problema. Za širu publiku, ali i analitičare najinteresantniji dio bio je odgovor na pitanje – šta će biti kada 2008. napusti Kremlj?

"Bez obzira na što mi se sviđa moj posao, Ustav mi ne dozvoljava da se kandidujem treći put. Ali, čak i kad budem gubio ovlaštenja i vlast, uspjeću sačuvati najvažnije - vaše povjerenje. Koristeći se njime, vi i ja zajedno možemo utjecati na život u našoj zemlji."

Putin je kazao da će nakon završetka njegovog mandata biti "sve kako treba", jer Rusija ulazi u etapu intenzivnog ekonomskog rasta. Kao glavni zadatak označio je uspostavljanje balansa između veoma bogatih i siromašnih, te razvoj političkog sistema na demokratskim principima.
XS
SM
MD
LG