Dostupni linkovi

SARAJEVO


Muslimani Bosne i Hercegovine okupljanjem na jutarnjim molitvama u ponedeljak su obelezzili su blagdan Ramazanskog bajrama a bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu po tradiciji je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.
U bajramskoj propovedi - hutbi Cerić je istakao kako su ovoga ramazana bosanski muslimani imali priliku dublje da razmisle o bolestima društva u kojem žive, pre svega sve raširenije laži i klevete, drogu i alkohol, pornografiju i prostituciju, mito i korupciju.
On je pozvao muslimane u BiH da u odnosu prema drugima pokažu svoju predanost Alahovoj reči tako što će se biti tolerantni i poštovati običaje i veru svojih suseda.
Ne spominjući direktno nijedno ime ili političku stranku on je uputio jasnu poruku Stranci demokratske akcije (SDA), istakavssi da je "umesto hrabrosti za opsste dobro, na ceni slepa lojalnost" što nije u duhu islamske vere.
"Zato između lojalnih i sposobnih treba birati sposobne jer se pokazalo da nesposobni, pa makar bili i lojalni određenoj stranci, ne pridonose veliku korist društvu i državi", kazao je Cerić aludirajući na ishod nedavnih izbora u BiH na kojima je liccno protežirao lidera Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, koji je postao bossnjaccki clan Predsednsstiva BiH.
XS
SM
MD
LG