Dostupni linkovi

VASINGTON


Americcki ambasador pri Ujedinjenim nacijama Dzon Bolton izjavio je CNN da Kina ima obavezu da primeni Rezoluciju Saveta bezbednosti o sankcijama Severnoj Koreji, jer je, kako je rekao, i ona glasala za tu meru.
Rezolucja predvidja zaustavljanje i kontrolu tovara koji ide iz i ka Severnoj Koreji. Cilj tih mera je da se sprecci krijumccarenje oruzzja za masovno unisstenje ili supstanci od kojih se ono pravi.
Kina je izrazila svoje protivljenje da se kontrolissu tovari i najavila da to neche cciniti, dok su Japan i Australija bili za joss strozze sankcije.
Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Aleksejev, koji je u subotu posetio Pjongjang, rekao je da Severna Koreja ne odbija sestoclane razgovore o denuklerizaciji korejskkog poluostrva, ali da ce odluciti o daljim koracima posto prouci rezoluciju UN.
Visoki funkcioner Juzzne Koreje Cun Jung Vu smatra medjutim da je prerano govoriti o obnovi pregovora.
Severna Koreja je odbacila rezoluciju UN-a kojom se osudjuje njena proba atomskog oruzja i uvode vojne i finansijske sankcije protiv Pjongjanga.
Severnokorejski ambasador u UN-u Pak Gil Jon optuzio je Savet bezbednosti da se ponasa kao gangster, usvajajuci jednu, kako se izrazio, nametnutu rezoluciju, istovremeno se ne obaziruci na nukleranu pretnju koju SAD predstavljaju za Severnu Koreju.
On je dodao da ce svaki daljni pritisak na Pjongjang biti shvacen kao objava rata.
XS
SM
MD
LG