Dostupni linkovi

BEOGRAD


Američki senator Džordž Voinovič pozvao je u pismu predsednika SAD Džordža Buša da sačeka sa bilo kakvim odlukama o Kosovu dok se u Srbiji ne održe izbori. "Mogli bismo da se suočimo sa krizom na Kosovu ukoliko ne usporimo tempo i intenzivnije se ne angažujemo u odnosu na Srbiju i na kosovske Albance, da bismo obezbedili da se konačno rešenje i sprovede," ukazao je Voinovicc u pismu koje je preneo Glas Amerike.
Eventualna kriza na Kosovu bi, kako je upozorio, omela međunarodnu zajednicu i evropske saveznike SAD, i preusmerila već ograničene resurse koji su od presudnog značaja za uspeh u Avganistanu i Iraku.
Voinovič izražava zabrinutost da izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari i Konakt grupa prebrzo idu ka konačnom rešenju i da je insistiranje na roku do kraja godine opasno po regionalnu bezbednost.
Na kraju pisma senator Voinovič je pozvao Buša da zahteva period prilagođavanja nakon što plan za Kosovo bude usvojen i pre no što Kosovo bude priznato kao nezavisna država.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Novinarstvom se bavi od 1985. godine, najpre u beogradskom nedeljniku "NIN". Od 1987. godine komentator i voditelj u Prvom programu Radio Beograda. Od 1994. dopisnik RSE iz Beograda, a od 1999. radi u redakciji u Pragu.

XS
SM
MD
LG