Dostupni linkovi

HELSINKI


Komesar Evropske Unije za proširenje Oli Ren izjavio je nakon susreta u Helsinkiju sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem da puna saradnja Beograda sa Haškim tribunalom ostaje uslov za nastavak pregovora o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji. On je istakao da EU ostaje čvrsto opredeljena da Srbija ima evropsku budućnost.
Evropska unija će, kako je najavio Ren, idućeg ponedeljka na sastanku u Luksemburgu ponovo oceniti eventualni napredak koji je Srbija učinila.
Tadić je rekao da je predložio da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa EU nastave do kraja ove godine, te je naveo da je ozbiljan problem nepotpuna saradnja sa Haškim tribunalom.
"Moj predlog je bio da se postavi jedna uslovna klauzula da se ugovor primeni onog trenutka kada se završi saradnja s Haškim tribunalom, što će biti prvi prioritet nove demokratske vlade", kazao je on.
Ren i Tadić dogovorili su se i da kroz desetak dana počne olakšavanje viznog režima za državljane Srbije.
"Činjenica je da više od 70 odsto studenata iz Srbije nikada nije putovalo u inostranstvo, zato je jeftiniji i lakši pristup vizama za mlade u Srbiji, zatim biznismene i sve one koji često putuju, od velike važnosti. Mi želimo da pomognemo evropizaciji civilnog društva u Srbiji. Očekuje se da za desetak dana do dve sedmice Savet Evropske Unije usvoji pregovarački mandat za vizne olakšice i readmisiju sa Srbijom i ostalim zemljama zapadnog Balkana i to će biti prvi korak za Srbiju da dospe na "belu šengensku listu", kazao je Ren.

NOVI SAD
Ambasador Nemaccke u Srbiji Andreas Cobel izjavio je da je nerealno occekivanje vlasti u Beogradu da i bez hapssenja Ratka Mladicha i njegovog izruccenja Hasskom tribunalu mogu biti nastavljeni pregovori sa EU.
On je izjavio za novosadski "Dnevnik" da su za eventualnu buduchu Vladu Srbije, koju bi ccinila koalicija demokratskih snaga, bila otvorena sva vrata prema Evropi.
S druge strane, koalicija koja bi ukljuccivala i one politiccke snage koje "ssire izlive mrzznje protiv posstenih demokrata poput vicepremijera Ivane Dulich Markovich", ili vredjaju predsednika Srbije i ministra spoljnih poslova u Skupsstini, vodila bi Srbiju "u politiccki chorsokak i u ekonomsku samoizolaciju", naglasio je nemački ambasador.
XS
SM
MD
LG