Dostupni linkovi

Prirodni partneri i neprirodni savezi


Iako su lideri političkih partija koji su dobili, prema preliminarnim rezultatima, najveći broj glasova na proteklim opštim izborima u BiH nagovještavali kako će buduće koalicije biti sastavljane na osnovu onih koji su za i protiv ustavnih promjena, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi.

Zaokret u svojim dosadašnjim predizbornim i postizbornim izjavama prva je načinila Stranka demokratske akcije. Uprkos izjavama lidera ove političke partije Sulejmana Tihića kako koalicione partnere na državnom nivou vidi u HDZ-u, SNSD-u i SDP-u, koji su, podsjećamo, podržali ustavnu reformu u aprilu, Stranka demokratske akcije je na jučerašnjem sastanku zaključila kako joj je, ipak, prirodni partner Stranka za BiH. To bi, prema riječima šefa Izbornog štaba ove partije Halida Genjca, bio prirodan slijed događaja, jer su ove dvije partije, kako kaže, dobile najveći broj glasova iz reda bošnjačkog naroda.Na naše pitanje zašto je SDA iznenada promijenila dojučerašnju politiku, Genjac odgovara:

«Ja mislim da koalicije za jednokratnu upotrebu, koalicije koje su vezane za jedno pitanje, bez obzira da li je ono tako značajno kao što su ustavne promjene, nose sa sobom određene rizike. Jer nakon tog konsenzusa oko tog pitanja slijedi 4 godine mandata, vrlo rizičan i nezvjestan period ako bi se samo na osnovu jednog pitanja formirale koalicije.»

U Stranci za BiH, pak, kažu kako će koalirati isključivo sa onim političkim partijama koje su za “Partnetsrvo za BiH”. Potpredsjednik stranke Safet Halilović tumači šta to zapravo znači:

«Mi možemo i hoćemo ući u vlast isključivo s onima koji su za BiH. U takvoj koaliciji ne želimo dominaciju, ali ne pada nam također na pamet ni da trpimo diktat drugih stranaka kao koalicionih partnera.»

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata, kao partiji sa najvećim brojem glasova u Republici Srpskoj, a čini se i u BiH, nisu zabrinuti najavom moguće koalicije SDA i Stranke za BiH. O tome generalni sekretar Rajko Vasić kaže:

«Koalicija SDA - Stranka za BiH nije naše neko posebno područje interesovanja i mislimo da neće nešto naročito otežati situaciju u BiH.»

Socijaldemokratska partija BiH zvanično još ni sa kim nije razgovarala o mogućem koaliranju, kaže njen potpredsjednik Slobodan Popović. Prošle sedmice održana je sjednica Predsjedništva stranke, na kojoj je zaključeno kako jedini koalicioni partner stranke jeste njen program, jer nemaju ni prirodnih prijetalje, ali ni neprijatelja, navodi Popović:

«Mi nećemo podržati nijednu vladu, bez obzira na kom nivou ona bude formirana, ako nema kompetentan dio izbornog programa, a to su prije svega ustavne reforme - prije svega ono što je propalo - dalje, zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom, nulta stopa poreza na dodatnu vrijednost, koridor 5C, reforma policije.»

HDZ 1990. protekle sedmice koaliciju je formirala sa Hrvatskom strankom prava Đapić - Jurišić i Novom hrvatskom incijativom. U ovoj partiji kažu kako nisu bježali ni od mogućnosti da im se priključi i Hrvatska demokratska zajednica BIH, pod uslovom da se ne zalaže za ustavne promjene koje su ponuđene u aprilu. O koalicijama sa predstavnicima ostalih političkih partija, portparol stranke Draženko Primorac kaže:

«Nije tajna da smo uspostavili kontakt sa nekim bošnjačkim strankama, prije svega se tu radi o Stranci za BiH, gdje smo htjeli sjesti i razgovarati o svim pitanjima, a između ostalog i o mogućnosti uspostave zajedničke koalicije.»

Naši sagovornici kažu kako će, nakon što Centralna izborna komisija sutra objavi konačne rezultate opštih izbora u BiH, koalicije, ma kakve bile, najvjerovatnije biti uspostavljene za desetak dana.
XS
SM
MD
LG