Dostupni linkovi

OSLO


Bivši predsednik Finske, Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari), sada posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova, ličnost je sa najviše šansi da dobije ovogodišnju Nobelovu nagradu objavilo je nekoliko zapadnih medija dva dana pred proglašavanje dobitnika.
Agencija frans pres (Agence France Presse) navodi da su izgledni kandidati još Međunarodna krizna grupa, predsednik Indonezije Susil Bambang Judojono, Pokret za oslobađanje Aćeha, i rokeri Bono Voks (Vox) i Bob Geldof, ali da najviše šanse ima bivši predsednik Finske koji je bio mirovni posrednik u Namibiji, Indoneziji i bivšoj Jugoslaviji.
Britanska agencija Rojters (Reuters) navodi da je "rasprostranjeno mišljenje" da je Ahtisari dobitnik, dok nemačka agencija DPA (Deutsche Presse Agentur) prenosi odnose jedne australijske kladionice prema kojoj je odnos za posrednika Ahtisarija 2:1, za predsednika Indonezije Judojona 4:1, za Pokret za oslobađanje Aćeha 5,5:1.
Vlasti Srbije su u proteklih nešto više od mesec dana zaoštrile odnos sa bivšim finskim predsednikom i saopštavale da im on ne odgovara na tom položaju.
XS
SM
MD
LG