Dostupni linkovi

NJUJORK


Savet bezbednosti UN (SBUN) osstro je danas osudio tvrdnju severnokorejskih vlasti da su, uprkos upozorenjima SBUN, izvele nuklearnu probu, i obechao "osstar, brz i jasan odgovor", rekao je predsednik SBUN, ambasador Japana Kenzo Ossima.
On je proccitao deklaraciju u kojoj se od Severne Koreje zahteva da se "uzdrzzi od drugih proba" i vrati razgovorima sa
Kinom, SAD, Japanom, Rusijom i Juzznom Korejom.
SAD su zatrazzile sankcije Saveta bezbednosti u cilju spreccavanja Severne Koreje da uvozi i izvozi materijal koji bi mogao da se koristi za pravljenje i ssirenje oruzzja za masovno unisstavanje. Americcki ambasador Dzon Bolton je istakao da Vassington zzeli donossenje Rezolucije na osnovu Glave 7 Povelje UN, koja bi podrazumevala osstrije mere nego sliccan dokument usvojen u julu nakon ssto je Pjongjang testirao sedam raketa. Te mere ukljuccivale bi, po njegovim recima, i finansijske sankcije u cilju sasecanje pranja novca.
Americcki predsednik Dzzordzz Buss (George Bush) ocenio je da je to pretnja za mir i bezbednost u svetu, dodavssi da je neophodna "hitna reakcija" Saveta bezbednosti UN.
"SAD osudjuju ovaj provokativni ccin. Severna Koreja opet prkosi volji medjunarodne zajednice, i medjunarodna zajednica cce odgovoriti. To je potvrdjeno u razgovorima koje sam vodio jutros sa liderima Kine, Juzne Koreje, Rusije i Japana"
"Potvrdili smo opredeljenje da korejsko poluostvo bude bez nuklearnog oruzzja. Slozili smo se da je potez Severne Koreje neprihvatljiv i trazzi hitnu reakciju Saveta bezbednosti", kazao je Buss.
Htinu akciju zatrazzio je i japanski premijer Ssinzo Abe.
"Japan i medjunarodna zajednica moraju da reaguju zzestoko. Severna Koreja snosi svu odgovornost za ovu situaciju", kazao je Abe.
U sliccnom tonu je i izjava ruskog predsednika Vladimira Putina.
"Rusija svakako osudjuje nuklearni test Severne Koreje. Time nije naneta ssteta samo korejskom poluostrvu vecc i nastojanju da se spercci proliferacija oruzzja za masovno unisstavanje u celom svetu. Nadam se da cce se Severna Koreja vratiti pregovaracckom procesu", kazao je Putin.
Severnokorejski test kritikovali su i Evropska Unija, Indija, Pakistan, Indonezija i mnoge druge zemlje.
XS
SM
MD
LG