Dostupni linkovi

Novi crnogorski premijer je kompromisno rješenje


Gost ove subote je profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici Mirjana Kuljak. Razgovaramo o perspektivi buduće crnogorske Vlade za čijeg je mandatara od strane najjače stranke u Crnoj Gori, Demokratske partije socijalista (DPS), nakon, za sve iznenađujuće, odluke dosadašnjeg premjera Mila Đukanovića da se na vrhuncu moći povuče iz politike, kandidovan, takođe iznenađujuće, dosadašnji ministar pravde, Željko Šturanović. Sa profesorkom Kuljak, koja je ranije bila i funkcioner Liberalnog saveza Crne Gore, razgovaramo o tome kakve su šanse novog mandatara da izađe iz sjenke Đukanovića i uspješno sprovede nužne, a bolne reforme koje predstoje.

RSE: Da li će po Vašem sudu za buduću crnogorsku Vladu odlazak dugogodišnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića pozitivno uticati u procesima koji predstoje?

KULJAK: Odlazak gospodina Đukanovića, na žalost, je uz one trube ili fanfare koje nisu označile da je crnogorsko društvo imalo etički moralni stav prema onome što je bila politika gospodina Đukanovića. On odlazi, da kažem, kao pobjednik, mada je on u ovih posljednjih 17 godina ostavio tragove koji će imati posljedice i za novog mandatara i za kasnije generacije. Tako da o pozitivnim posljedicama možemo govoriti samo u onoj mjeri koliko se brzo budu otklanjale negativne posljedice njegove politike.

RSE: Kakvo je Vaše mišljenje o sposobnosti budućeg premijera Željka Šturanovića, kojeg je, što je za crnogorske prilike gotovo nevjerovatno, pohvalila i opozicija, da iznese reformske procese koji predstoje?

KULJAK: Gospodin Šturanović, koliko imam uvida u njegov rad, znači od 1993. kada je bio poslanik u Saveznom parlamentu u Beogradu, u ime DPS, tada jedinstvenog, i kasnije podijeljenog, znam da je on osoba koja je bila lojalna toj politici DPS-a, ovoj politici samog premijera i predsjednika već na smjenu pozicija Đukanovića, tako da ne očekujem od gospodina Šturanovića ništa više od jedne vrlo, vrlo servilne administrativne uloge u politici, koja će biti određena odnosom snaga, više izvana, nego iznutra jer ono što crnogorsko društvo iznutra zahtijeva od mandatara pokazalo se, da su to jako niski, mali zahtjevi. Te sposobnosti ocjenjujem kao administrativno-lojalno-servisno-uslužne kapacitete .To nije osoba lavljeg srca, a u Crnoj Gori su problemi takvi da bi bila poželjna osoba lavljeg srca. Naravno to nije moguće zbog toga što on dolazi iz stranke koja je stekla verifikaciju na ovim izborima.

RSE: Da li mislite da će pritisak Evropske unije da se u procesu pridruživanja i stabilizacije ispunjavaju standardi imati uticaja na to da vlada gospodina Šturanovića prosto bude morala pod tim pritiskom da odrađuje svoj posao efikasnije?

KULJAK: Da, naravno. Zato i kažem da iznutra pritiska pravog demokratskog u Crnoj Gori neće biti. Svi pomaci koji budu išli ka pridruživanju Evropskoj uniji ići će uz direktno usko navođenje Evropske unije. To će zavisiti od kapaciteta ove administracije i od onoga što je prljava zaostavština, što su tegovi na nogama ove Vlade, a to je zaostavština iz prethodnog perioda.

RSE: Šta su to prioriteti koji se očekuju od Vlade, to jest reformski zahvati za koje mnogi kažu da je riječ o nepopularnim mjerama?

KULJAK: Naravno da je riječ o nepopularnim mjerama jer se upravo treba razračunati sa organizovanim kriminalom i korupcijom koji je glavni problem i što je prepoznato kao problem broj jedan od strane, da ne pominjem, kojih već institucija međunarodnih i da je zapisano u dokumentima kao prioritet u Crnoj Gori. Sigurno da će morati da se uhvati sa problemom rješavanja korupcije i organizovanog kriminala. Treba li to napomenuti da li je to zahvalna ili nezahvalna uloga? Uloga bi, kada bih ja to radila, bila vrlo zahvalna. Međutim, za njega ne znam kakva će biti, obzirom da je to još jedna od potvrda o kakvoj se politici u proteklom periodu radilo. Na žalost, a možda je to i dobro, možda i zaslužuje politička snaga DPS-a, da sama čisti svoje prljavštine, koliko je to moguće. Na žalost, crnogorsko društvo nije smoglo snage da počisti sve aktere te politike.

RSE: Vjerujete li u jednu od mnogobrojnih teza koje se ovih dana iznose da je zapravo ova vlada unaprijed žrtvovana i da zbog toga niko od ključnih ljudi u vladajućoj stranci, nakon Đukanovićeve čvrste odluke da ode, nije htio da se prihvati te dužnosti?

KULJAK: Ja nisam ulazila u te kalkulacije zbog čega jesu ili nisu htjeli da se prihvate, međutim očigledno je da je gospodin Šturanović, po izjavama i Đukanovića i Marovića, kompromisno rješenje, odnosno kompromisna osoba. Vrlo je nezahvalno i ne bih voljela da ja budem u takvoj poziciji da sam nečije kompromisno rješenje. Znači da će gospodin Šturanović i dalje morati da sluša njih jer su oni odlučili da on bude njihovo kompromisno rješenje. Crna Gora će dugoročno patiti od problema raščišćavanja onoga što je korupcija i organizovani kriminal, a to će ići znatno sporije, upravo zbog toga što će to morati da radi ona snaga koja je bila akter svega toga. U ovom slučaju to je gospodin Šturanović kao neko ko potiče iz toga miljea.

RSE: Da li mislite da će ova Vlada izdržati četiri godine?

KULJAK: Ja se nadam da ne. Ovdje treba stvarno što češće imati izbore, ali u smislu smjene ovih političkih snaga koje i dalje traju. Iako je 17 godina prošlo, ostaje ista politika.
XS
SM
MD
LG