Dostupni linkovi

Kontroverzne tvrdnje iz predsjedničkih memoara


"Uhvatili smo 689 pripadnika Al Qaide i polovicu ih predali Sjedinjenim Državama", piše u svoj knjizi pakistanski predsjednik Pervez Musharaf, jedan od najbližih američkih saveznika u borbi protiv terorizma. Odgovarajući na kritike da Pakistan nije učinio dovoljno u borbi protiv terorizma, Musharaf je kritičarima poručio da pitaju Centralnu američku obavještajnu agenciju koliko je novaca isplatila pakistanskoj vladi na ime nagrade za uhvaćene teroriste. Objašnjavajući zašto je napisao autobiografiju, Musharaf je kazao:

"Mislim da sam izazvao veliko zanimanje javnosti, osobno za zemlju kojoj sam na čelu. Želio sam ispričati svoju priču i priču o jednoj od najvažnijih muslimanskih država u svijetu."

Britanski dnevnik Times, izdvajajući dijelove Musharovih memoara, piše kako je Halid Šeik Mohamed, navodni planer napada 11. rujna, kojeg je Pakistan uhvatio i izručio Sjedinjenim Državama 2002. godine, namjeravao napasti Heathrow avionima koje je trebalo oteti tijekom letova nacionalnih zračnih prijevoznika iz Hrvatske, Češke, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Malte jer su u zračnim lukama tih zemalja mjere sigurnosti slabije. Mediji u Češkoj daju veliku pozornost ovom događaju. Bivši šef sigurnosti češkog nacionalnog aero prijevoznika, Josef Sojka, kaže kako ne treba imati iluzija da se tako nešto nije moglo provesti. Uostalom, u listopadu 2001. godine, na pisti praškog aerodroma, pronađena je ostavljena protutenkovska granata, a prije nekoliko mjeseci izbila je afera kada su novinari jedne privatne televizije uspjeli ući na međunarodni terminal bez bording karte, pa i sa pištoljem.

U hrvatskim tajnim službama tvrde da nisu imali saznanja o terorističkoj prijetnji koju u svojim memoarima otkriva pakistanski predsjednik Musharaf. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ističe:

"O tome nemam nikakvo saznanje, ali očito da teroristi ne miruju. Nemamo razloga, niti sumnjati, niti potvrditi jer ne znamo što su teroristi planirali."

U Croatia Airlinesu prvotnu izjavu da su imali dojave o mogućoj terorističkoj prijetnji, danas su ovako preformulirali. Ksenija Žlof, voditeljica službe za odnose sa javnošću:

"Zaštita zračnog prometa ovisi o sigurnosnim mjerama koje se provide na zemlji, a u nadležnosti su zračnih luka i policije. Croatia Airlines provodi sve zakonom propisane sigurnosne mjere i u više od 15 godina letenja nije zabilježen niti jedan ozbiljniji sigurnosni incident."

Zagrebački vojni analitičar, Pavle Kalinić, ističe da je teško komentirati knjigu čije su citate objavili mediji, a koju osobno nije pročitao:

"Konkretan odgovor na to pitanje nećemo znati ni za 100 godina jer nećemo moći doći do onih dosjea kojima raspolaže gospodin Musharaf, a još manje do onih, do kojih bez neke velike kataklizme ne možemo doći, kojima raspolaže CIA. Možemo samo nagađati da li je to moguće ili ne, da li postoji realna opasnost. Naravno da realna opasnost postoji. Već prije nekoliko godina sam upozoravao da je stanje sigurnosti, što se tiče hrvatskog zračnog prostora, samog letenja i ulazaka u zrakoplove ispod razine na kojoj bi trebalo biti, obzirom na vrijeme u kojem živimo. Zna se kakvom tehnologijom raspolažemo. Sve opcije su otvorene, ne samo zbog našeg angažmana u Afganistanu, ali i zbog nesretnog sukoba Hrvata i Muslimana u Bosni i Hercegovini."

Beogradski vojni stručnjak, Zoran Dragišić, ističe kako je scenarij već viđen i da je to rukopis AL Qaide:

"Ne mogu da kažem da li je to tačno ili ne, nemam takva saznanja. Heathrow je zaista za Al Qaidu unosna meta. Imajući u vidu kredibilitet čoveka koji to govori, sklon sam da poverujem da se to dogodilo i da je taj scenarij bio proigran. Možemo samo da budemo sretni što je to sprečeno."

Protuterorističko odjeljenje Metroplitan policije u Londonu odbilo je komentirati pisanje pakistanskog predsjednika čije memoare citiraju britanski, ali i drugi svjetski mediji.
XS
SM
MD
LG