Dostupni linkovi

Radikali neće podržati novi ustav?


Tokom skupštinske rasprave o rebalansu budžeta, u političkoj javnosti je u vezi sa donošenjem novog ustava koji bi uoči odlučivanja o statusu Kosova trebalo da potvrdi da ono pripada Srbiji, otvoreno pitanje određivanja statusa Vojvodine. Radikali, koji su tokom dana obavili konsultacije sa premijerom, suprotno vladinom saopštenju da su usaglašene sve tačke ustava, tvrde da će njihova politička aktivnost prevashodno zavisiti upravo od načina regulisanja položaja Vojvodine u novom ustavu.

Vlada je naime saopštila da su premijer i predsednik Srbije „naglasili važnost da Srbija u ovom trenutku dobije novi ustav, kako bi se pravovremeno i na pravi način zaštitili suštinski državni i nacionalni interesi Srbije“ i da se „Kosovo i Metohija moraju braniti i načelima međunarodnog prava, ali i unutrašnjim pravom donošenja novog ustava“. Kao i da su uspešno završene konsultacije sa rukovodstvom SPS-a i zamenikom predsednika SRS-a o svim važnim tačkama teksta ustava.

Zamenik šefa radikala Tomislav Nikolić međutim kaže da on nikada nije video usaglašeni tekst ustava, već samo verzije Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije. Nikolić je objasnio da njegova zabrinutost o određivanju statusa Vojvodine potiče upravo iz razgovora sa Koštunicom i Tadićem:

„Nije nigde pisalo da će Skupština Vojvodine donositi ustavi zakone, ali ja sam otvoreno pitao: ,Šta planirate za Vojvodinu?‘, oni su rekli: ,Moraćemo malo viši oblik autonomije negodo sada ‘ i to je bio kraj razgovora. Ja sam rekao: ,Šta to znači?‘, oni nisu rekli ustav, rekli su osnovni zakon. Mi možemo i u Skupštini Srbije da usvojimo osnovni zakon Srbije, kako ga nazovete nije bitno, bitno je da je to ustav. Njihovo rešenje je otvaranje novog žarišta. Još nismo ugasili Kosovo i Metohiju. Srbija je nejedinstvena. Vojvodina je nešto posebno i o se iskazuje kroz njenu autonomiju. Kosovo je otišlo još dalje i to ćemo iskazati kroz druge oblike autonomije, ali dalje od toga ne idemo.“

Za razliku od radikala, socijalisti, koji takođe dele njihov stav da se Vojvodini ne mogu dati atributi države, pak imaju dovoljno ubedljiva uveravanja iz premijerove stranke da do toga neće doći. Ivica Dačić, šef poslaničke grupe SPS-a:

„Za nas je novi tekst ustava prihvatljiv kao način odbrane Kosova, ali nije prihvatljivo da se u tom tekstu ustava stvaraju osnove da neko u budućnosti ponovo otcepi teritorije Srbije. Znači, za nas je veoma bitno pitanje Vojvodine i dobili smo uveravanja od strane predstavnika Demokratske stranke Srbije da u svakom slučaju neće biti dozvoljeno bilo kakvo osamostaljivanje Vojvodine i to je za nas u ovom slučaju veoma značajno.“

U svakom slučaju podrška rebalansu budžeta neće izostati, jer je izjavom lidera G-17 plus i ministra finansija Mlađana Dinkića u vezi sa mogućnošću izlaska ove partije iz Vlade da „događaji idu ka mnogo značajnijim stvarima i da je prioritet usvajanje rebalansa budžeta, otklonjena je rezervisanost socijalista prema ovom vladinom zakonskom predlogu. A dok poslanici, i ovoga puta bez Tadićevih demokrata, odlučuju o rebalnsu budžeta, mladi iz Liberalno demokratske partije akcijom „Bojkot Ustava nebeske Srbije“ rekli su „Ne“: „Ustavu Koštunice, Nikolića, Dačića, Mladića“. Predsednik mladih LDP-a Marko Živković:

„Koštunica danas organizuje isti onaj referendum koji je Milošević organizovao 1998. godine, a cenu tog referenduma smo platili 1999. godine. Građani će cenu ovog referenduma platiti, a cena iznosi 600 miliona dinara. Pod plaštom toga da će Kosovo ostati unutar Srbije je ustvari samo prikrivena nesposobnost vladajuće koalicije da kaže istinu o građanima Srbije da je Kosovo nezavisno od Srbije i Beograda već punih sedam godina.“
XS
SM
MD
LG