Dostupni linkovi

Trgovina mrtvima


Okružno tužilaštvo pokrenulo je pretkrivični postupak, ali se još uvek ne zna da li će biti podignute i krivične prijave. Prozvani lekari demantuju optužbe, a Ministarstvo zdravlja najavljuje opsežnu istragu.

Iako je direktor Hitne pomoći Beograda Borko Josifovski, koji je prvobitno optužio dva lekara za smrt 49 osoba od aprila meseca ove godine jer navodno nisu primenjivali reanimaciju nad teško bolesnim osobama donekle revidirao svoj stav, sumnja koju je bacio na lekare Zorana Miloševića i Milomira Tufegdžića i dalje je prisutna:

“Ja ne mogu da optužim nekoga za smrt, pogotovo ne za 49 ljudi. Ja sam samo konstatovao da u 52 slučaja, koliko su ova dva doktora izašli na konstatacije, samo u tri slučaja je započeta reanimacija.”

Jedan od dvojice optuženih lekara, Zoran Milošević, decidno odbacuje tvrdnje koje je Josifovski izrekao na njegov i račun doktora Milomira Tufegdžića:

“Nikakvih dilova sa privatnim pogrebnim društvima nemam, nikad njihovu nijednu vizit kartu u ruci nisam držao, imam svoje koje ne delim nikome bukvalno. Zapanjen sam, ne znam motiv šta je sve ovo prouzrokovalo i ja samo mogu da kažem da ću angažovati advokata, da ću krivično goniti dotičnog gopodina koji je takvu neku nebulozu mogao da kaže.”

Uz napomenu da će tek sveobuhvatna istraga pokazati da li su optužbe Josifovskog tačne, Milena Jauković, sekeretar Etičkog komiteta Srspkog lekarskog društva, objašnjava kakva je procedura prilikom kliničke smrti bolesnika i da li lekar može da odluči da ne primeni reanimaciju:

“On mora da preduzme reanimaciju, dakle to njegova profesija, to je njegova obaveza. Znači, on mora da uradi sve da bi pomogao bolesnom čoveku. Naravno, događa se da se i pored svega što doktor uradi nažalost završi takvim krajem. Međutim, on je obavezan - to je obaveza lekarska i ukoliko to ne uradi, to je zaista krivično delo.”

A da li će biti podignute krivične prijave bilo zbog klevete Josifovskog ili teškog ogrešenja o profesionalnu etiku protiv prozvanih Miloševića i Tufegdžića, još uvek se ne zna. Prvi zamenik Okružnog tužilaštva u Beogradu Mirjana Ilić u izjavi za naš program kaže da se ta odluka može očekivati do kraja ove ili početkom sledeće nedelje:

“Mogu da vam kažem da je formiran predmet i da će Tužilaštvo postupati po tome. Proveravaće navode, sigurno će pretkrivični postupak biti pokrenut, a za krivični ćemo da vidmo.”

RSE: Da li su gospodin Josifovski, direktor Hitne pomoći, i dvojica lekara dali nekakav iskaz?

ILIĆ: Nisu zato što je juče izašlo u novinama. Mi smo tek juče formirali predmet koji danas treba da bude dat nekom zameniku da ga radi.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je direktor Hitne pomoći Borko Josifovski razrešen danas te dužnosti zbog neprimerenog postupanja u situaciji narušenih međuljudskih odnosa, a imajući u vidu značaj i važnost dobrog funkcionisanja ove vitalne ustanove. Ministar zdravlja Tomica Milosavljević o čitavom slučaju kaže:

“Ukoliko to jeste zaista tačno, da onda ti ljudi budu sankcionisani ne običnim disciplinskim kaznama nego da izgube svoj posao. I konačno, sudski organi da imaju posla, jer tu se radi, ako bi to bilo istina, i o krivičnoj odgovornosti. Drugi izlaz iz te situacije, ukoliko bi to sve bilo tačno, bilo bi da rukovodeći čovek te ustanove treba da sam sebi postavi pitanje koliki je stepen odgovornosti rukovodstva ustanove ukoliko se takva stvar događa u ustanovi.”

Kakva god bila istina, u ovom slučaju, najveće žrtve su svakako pacijenti. Našem radiju javio se Dragan Sudanović koji u svojoj ispovesti tvrdi da je nemarom lekara pre godinu i po dana izgubio majku:

“Mojoj majci je bilo loše, imala je gušenje i bolove u stomaku. To je bilo negde oko 14 časova i ja sam pozvao hitnu pomoć i rekao sam im o čemu se radi. Oni su rekli da oni ne mogu da dođu i da pozovem iz doma zdravlja nadležnu službu koja obilazi pacijente. Posle toga ja sam odmah pozvao dom zdravlja i oni su rekli da će doći kada budu mogli, ali oni nisu urgentna služba. U međuvremenu majci je bivalo sve lošije i negde pre 16 časova ona je umrla. Jedan mlad lekar je došao iz doma zdravlja posle toga jedno sat vremena i samo je rekao ona je mrtva, nije je čak ni dotaknuo, nije je ni pipnuo, kao da, nedajbože, ima kugu ili nešto.”

Naposletku, čujmo kako ovaj događaj komentarišu građani Beograda:

“Ne znam, ništa ne verujem dok se ne dokaže.”

“Moguće je. Sve je moguće u ovo vreme.”

“Valja nam sačekati da se ovo dokaže, kako se oglasio ministar zdravlja, pa će onda biti stanje kristalnije.”

“Otkud ja znam? To pričaju. Ne mogu da garantujem. Ja sam zadovoljna sa lekarima.”

“To je strašno. To ne bih mogla da zamislim u životu.”
XS
SM
MD
LG